Τι είναι η σκολίωση ρινικού δαφράγματος


Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό χώρισμα ανάμεσα στα δυο ρουθούνια.
Το διάφραγμα αποτελείται απο δυο τμήματα: ένα εξωτερικό χόνδρινο τμήμα και ένα εσωτερικό οστέινο τμήμα.
Συνήθως, η σκολίωση αφορά τη χόνδρινη μοίρα του διαφράγματος, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που βρίσκεται προς τα εμπρός.

Αίτια στραβού διαφράγματος:
Το πιο συχνό αίτιο της σκολίωσης του ρινικου διαφράγματος είναι η κληρονομική προδιάθεση. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για να αποκτήσουν στραβό ρινικό διαφραγμα-σε σχέση με αυτά που βγαίνουν με καισαρική , κι αυτό λόγω της στροφής της κεφαλής του νεογνού που γίνεται κατά την έξοδο από το γεννητικό σωλήνα.
Άλλα αίτια σκολίωσης του διαφράγματος μπορεί να είναι κακώσεις ή τραυματισμοί της μύτης, χειρουργικές επεμβάσεις (ιατρογενή) καθώς και επιβάρυνση της ήδη υπάρχουσας σκολίωσης με το γήρας.
Εκτός απο το στραβό ρινικό διάφραγμα, αρκετά συχνά μπορεί να συνυπάρχει και υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, η οποία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αναπνοή.

Συμπτώματα σκολιού διαφράγματος:
Οι συνέπειες του στραβού ρινικού διαφράγματος μπορούν να είναι ρινική αναπνευστική δυσχέρεια, δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό ή ακόμα και επεισόδια αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Επίσης λόγω της κλειστής μύτης και της περιορισμένης πρόσβασης του αέρα μπορεί να έχουμε συχνές ιγμορίτιδα, δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και μέσες ωτίτιδες. 
Τέλος, έχει ενοχοποιηθεί για συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ευερεθιστότητα και πρωινή κακοδιαθεσία.