Εμβοές


Οι εμβοές (βουητό) των αυτιών είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα ήχων στα αυτιά, χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα ήχου. Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως κουδούνισμα ή σφύριγμα ή θρόισμα στα αυτιά τους. Όπως ο πυρετός ή ο πονοκέφαλος συνοδεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες, έτσι και οι εμβοές είναι ένα συχνό σύμπτωμα πολλών προβλημάτων, είτε σωματικών είτε ψυχολογικών. Τα αίτια που προκαλούν εμβοές μπορεί να είναι περιβαλλοντικά, διαιτητικά, αλλά και αποτέλεσμα κατάχρησης φαρμάκων. Μπορεί ακόμη να οφείλονται σε παθήσεις των αυτιών  ή να είναι αποτέλεσμα αναιμίας ή υπέρτασης.  Η Ωτορινολαρυγγολογική διερεύνηση είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν ή να αντιμετωπιστούν οργανικές παθήσεις των αυτιών που μπορεί να προκαλούν εμβοές.

Οι απαραίτητες εξετάσεις σε ασθενή με εμβοές, είναι οι εξής:
1) Πλήρης ΩΡΛ κλινική εξέταση: περιλαμβάνει ωτοσκόπηση, πρόσθια ρινοσκόπηση, έλεγχο φάρυγγα, λάρυγγα και ψηλάφηση τραχήλου για αναζήτηση πιθανών αίτιων των εμβοών.
2) Ακοόγραμμα, με το οποίο ελέγχουμε την ακοή και προσδιορίζουμε την ένταση και τη συχνότητα των εμβοών. Είναι απαραίτητο να γίνει σε περίπτωση που εφαρμοστεί θεραπευτικά η ηχοκάλυψη(masking), γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προσδιορίζουμε πόση ηχητική ενέργεια απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν οι εμβοές.
3) Τυμπανομετρία, προσδιορισμός ηχητικών αντανακλαστικών. Μ´ αυτές τις εξετάσεις προσδιορίζουμε την κατάσταση του μέσου ωτός (του τμήματος του αυτιού, που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και πριν από τον κοχλία) και σε περίπτωση που βρούμε κάποια παθολογία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
4) Ωτοακουστικές εκπομπές. Με την εξέταση αυτή βλέπουμε τη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία του αυτιού.
5) Ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους. Δίνοντας κάποιους συγκεκριμένους ήχους και μελετώντας τα ηλεκτρικά (ακουστικά) δυναμικά που παράγονται, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το ακουστικό και το αιθουσαίο νεύρο καθώς και για το εγκεφαλικό στέλεχος.
6) Εργαστηριακά: Γενική αίματος, Γενική Ούρων, URE, GLU, ΤΚΕ, CRP, SGOT, SGPT, Χοληστερόλη
7) Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και έσω ωτός (CAT): Γίνεται μόνο εάν οι εμβοές επιμένουν πάνω από 1 μήνα.
8) Υπερηχογραφική αρτηριογραφία καρωτίδων (Triplex)
9) Ψηφιακή Aγγειογραφία Εγκεφάλου (Γίνεται μόνο σε σπάνιες ειδικές περιπτώσεις)
10)Πλήρης έλεγχος της λειτουργείας του Θυρεοειδούς αδένα: Θυρορμόνες(Τ3-Τ4) στο αίμα και Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς.

Οι εμβοές μόνες τους ή μαζί με βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις. Ένα σημαντικό αίτιό τους αποτελεί η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους. Ήχοι έντασης πάνω από 80-90 dB για 6 τουλάχιστον ώρες την ημέρα θεωρούνται επιβλαβείς για την ακουστική λειτουργία και μπορεί να προκαλέσουν εμβοές και βαρηκοΐα. Έτσι συστήνεται η εφαρμογή ωτοασπίδων και ειδικών καψών σε εργαζόμενους σε χώρους  με υψηλό θόρυβο. Η ωτοτοξικότητα είναι ένα άλλο αίτιο των εμβοών. Φάρμακα που ενέχουν αυτό τον κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγονται και σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητα, θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται στενά. Εάν υπάρχει κερί ή ξένο σώμα που προκαλεί εμβοές, πρέπει να αφαιρεθεί. Άγχος, αλκοόλ ή καφεΐνη κ.λπ., μπορεί να αυξήσει τις εμβοές. Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση των ακριβών αιτίων είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου. Τελευταίες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων (Memovigor) που περιέχουν αγγειοβελτιωτικές ουσίες,συμπλέγματα  Βιταμίνης Β, Gingo biloba και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως Μαγνήσιο ή Ψευδάργυρο. Aυτά επιδρώντας στο μικροαγγειακό σύστημα του έσω ωτός και του λαβυρίνθου , βελτιώνουν  τόσο τις εμβοές, όσο και τους ιλίγγους, που οφείλονται πιο πολύ σε αγγειακά και μικροαγγειακά αίτια.


Συνήθεις Θεραπείες


Θεραπεία εμβοών -ιλίγγου