Φαρμακευτική Ρινίτιδα


Αρκετοί ασθενείς έχουν εθιστεί στην κατάχρηση των ρινικών σπρέυ που ανοίγουν τη μύτη και ανακουφίζουν άμεσα την αναπνοή, όπως είναι το Otrivin,Dexarhinaspray,  Vibrocil , Ronal κ.α. Όλα αυτά τα ρινικά εκνεφώματα(spray) έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες κάνοντας σύσπαση του βλεννογόνου της ρινός, στην επένδυση δηλαλή που περιβάλλει το χόνδρο του διαφράγματος και τις κόγχες. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει στην ουσία το κανάλι της μύτης, επιτρέποντας στον ασθενή να έχει καλύτερη αναπνοή.
Γιατί ,όμως, είναι επικίνδυνη η κατάχρηση των ρινικών αγγειοσυσπαστικών σπρέυ;
Το επικίνδυνο  με τη χρήση αυτών των φαρμάκων είναι ότι η επίδρασή τους έχει που μικρή διάρκεια από 4 ως 6 ώρες και μετά το μπούκωμα στη μύτη συνήθως χειροτερεύει. Γι αυτό το λόγο οι ασθενείς που κάνουν εκτεταμένη χρήση έχουν πάθει κάποιου είδους εξάρτηση από αυτό και στην ουσία έχουν μειώσει πολύ τα μεσιδιαστήματα των ψεκασμών. Υπάρχουν δε ορισμένοι ασθενείς που το χρησιμοποιούν συνέχεια, κάθε 1 ή 2 ώρες, γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς αυτό, έχοντας αναπτύξει πολύ σοβαρή εξάρτηση. Προκαλείται από τη συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση του αγγειοσυσπαστικού spray χρόνια αγγειοκινητική ρινίτιδα και ταυτόχρονα ερεθισμός με σοβαρή φαρμακευτική ρινίτιδα. Η επίδραση της αγγειοσυσπαστικής ουσίας μετά την 5η-6η ημέρα στο ρινικό βλεννογόνο είναι πολύ βλαπτική καθώς στην ουσία τον κάνει πολύ εύθρυπτο και  αιμορραγικό και "σακουλιάζει" το βλεννογόνο. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το εύρος του αεραγωγού της μύτης και χωρίς τη συνεχή και παρατεταμένη χρήση του φαρμάκου, είναι σχεδόν αδύνατη η αναπνοή, κυρίως στη διάρκεια του ύπνου. 
Αντίθετα, η χρήση των κορτιζονούχων σπρέυ δεν έχει τη βλαπτική επίδραση των αγγειοσυσπαστικών ουσιών και έτσι μπορεί να χορηγούνται με ασφάλεια για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, χωρίς να προκαλούν φαινόμενο εξάρτησης.
Μέχρι πόσο διάστημα μπορούμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια αγγειοσυσπαστικά spray  στη μύτη;
Το μέγιστο επιτρεπόμενο διαστημα που μπορούμε να κάνουμε χρήση τέτοιου είδους εκνεφωμάτων μέσα στη μύτη είναι μόλις 5 ημέρες. Έτσι, σε περίπτωση που έχουμε ένα σοβαρό κρύωμα και είναι τελείως βουλωμένη η μύτη, μπορούμε με ασφάλεια  να ψεκάζουμε μέσα Οτριβίν ή Ρονάλ για ένα διάστημα ως 5 το πολύ ημέρες. Μετά από αυτό το 5θήμερο, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί εξάρτηση στην αγγειοσυσπαστική ουσία και να εκδηλωθούν οι γνωστές φαρμακευτικές  παρενέργειες: φαρμακευτική αγγειοκινητική ρινίτιδα με εθισμό και σχεδόν μόνιμο ρινικό μπούκωμα.
Πως γίνεται να σταματήσει ο εθισμός στα ρινικά spray τύπου  Otrivin ή Ronal?  
   O  πιο απλός τρόπος είναι να αντικατασταθεί το αγγειοσυσπαστικό spray με κορτιζονούχο, που δεν προκαλεί εξάρτηση και μετά, σταδιακά θα γίνει προσπάθεια να διακοπεί και η κορτιζόνη. Σε περίπτωση, που δεν μπορεί ο ασθενής να ανεχτεί τη διακοπή ή αντικατάσταση του  spray του, τότε η καλύτερη λύση είναι η συρρίκνωση των ρινικων κογχών με συσκευή χειρουργικών υπερήχων ή επέμβαση ενδοσκοπικής κογχοπλαστικής