Θεραπεία διαφράγματος με υπερήχους


Το ρινικό διάφραγμα είναι στην ουσία ένα ανατομικό χώρισμα ανάμεσα στα 2 ρουθούνια της μύτης. Αποτελείται από χόνδρινο και οστέινο τμήμα. Το μισό περίπου είναι από χόνδρο -αυτό που είναι προς την εξωτερική πλευρά, ενώ το άλλο μισό που είναι προς τα μέσα είναι φτιαγμένο από κόκκαλο. Στις περιπτώσεις που το ανατομικό πρόβλημα του διαφράγματος εντοπίζεται στο χόνδρινο τμήμα του, ιδανική ένδειξη για εφαρμογή έχει ο χειρουργικός υπέρηχος. Πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από μία γεννήτρια , που παράγει ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων ως και 44000 Hz οι οποίες μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που αποτελείται από ένα νυστέρι από τιτάνιο. Η κεφαλή του υπερήχου παρεμβαίνει στο χόνδρινο τμήμα που πρέπει να αφαιρεθεί -συνήθως χόνδρινη άκανθα- και έτσι αυτό κόβεται ανώδυνα και αναίμακτα. Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με το οστέινο τμήμα του διαφράγματος, δε χρειάζεται να εφαρμοστεί στον ασθενή η κλασσική επέμβαση, αλλά μπορεί να θεραπευθεί το διάφραγμα με χειρουργικούς υπερήχους. Για να γνωρίζουμε ποια μέθοδος πρέπει να εφαρμοστεί , είναι απαραίτητο να προηγηθεί προεγχειρητική εξέταση με ειδική κάμερα, που θα διαγνώσει με ακρίβεια την παθολογία του διαφράγματος. Επίσης, χρήσιμη είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού,το οποίο θα διαλευκάνει τα αίτια της σκολίωσης ή παρεκτόπισης του ρινικού διαφράγματος (συγγενή, τραυματισμοί, κακώσεις κ.α) Έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το πρόβλημα στην ανατομία του διαφράγματος εντοπίζεται στο οστό , οπότε πρέπει να εφαρμοστεί κλασική επέμβαση διαφράγματος ή στο χόνδρο του διαγράγματος, οπότε και είναι σαφώς προτιμότερο να αντιμετωπιστεί με χειρουργικούς υπερήχους. 
 

       Για να δείτε το βίντεο, πατήστε το "παρακολουθήστε στο youtube".
       * Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στη google ή στο youtube για επιβεβαίωση της ηλικίας σας.      Τα πλεονεκτήματα της διόρθωσης του στραβού διαφράγματος με τους υπερήχους είναι τα ακόλουθα:
  • κάνουν την όλη επέμβαση του διαφράγματος πολύ πιο σύντομη και πιο ήπια για τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει γρηγορότερα στις δραστηριότητές του.
  • δεν καθίσταται αναγκαία η παραμονή μιας βραδιάς στο Νοσοκομείο, καθώς ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν σπίτι του (one day clinic)
  • είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία. 
  • αποφεύγονται οι διεγχειρητικές λοιμώξεις , χάρη στις πολύ υψηλές συχνότητες των υπερήχων, που δημιουργούν τέλειες συνθήκες αποστείρωσης.
  • δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, αφού δε χρησιμοποιούνται καλέμι ή νυστέρι.
  • δύναται να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία, με τοπική νάρκωση ή μέθη.
  • δεν υπάρχουν καθόλου  μαυρίσματα , οιδήματα ή μελανιές στο πρόσωπο ή στη μύτη.

Σύνδεση ροχαλήτού και θεραπείας ρινικού διαφράγματος
 
Ένα από  τα βασικά ανατομικά αίτια που προκαλούν στένωση του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα και κατ’ επέκταση και ροχαλητό ή ακόμη και άπνοια, είναι οι ανατομικές ανωμαλίες στη διάπλαση -και κυρίως  η σκολίωση- του ρινικού διαφράγματος. Αυτή η ανατομική ανωμαλία της μύτης οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη ιδιαίτερα στη διάρκεια του ύπνου , με συνέπεια να προκαλείται αναπνοή από το στόμα στον ύπνο, γεγονός που ευνοεί τη δόνηση των μαλακών ιστών του φάρυγγα και την εμφάνιση ή επιδείνωση του ροχαλητού. Γι αυτό το λόγο, η θεραπεία του στραβού διαφράγματος και η διάνοιξη του ρινικού αεραγωγού είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ροχαλητού.