Διάγνωση-Αίτια ροχαλητού
ροχαλητο αντιμετωπιση, αιτια, λυσεις, θεραπειες

Ροχαλητό ορισμός: 

Είναι ο θόρυβος που προκαλείται στη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των μαλακών ιστών,  κυρίως του φάρυγγα,  κατά τη  δίοδο του αέρα από το στενωμένο αυλό του ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως κατά τη φάση της εισπνοής. Ο θόρυβος αυτός είναι συνήθως χαμηλών συχνοτήτων, επαναλαμβανόμενος, και  η έντασή του κυμαίνεται από 30 ως 100 ντεσιμπέλ. Ενδέχεται, μάλιστα, να συνοδεύεται και από επεισόδια διακοπής της ανάσας και της οξυγόνωσης, γνωστά ως άπνοιες ή υπόπνοιες.

 
Ροχαλητό: Που Οφείλεται - Αίτια - Διάγνωση

Το ροχαλητό ως σύμπτωμα είναι πολυπαραγοντικό ,δηλαδή σχεδόν πάντα οφείλεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες ή αίτια.Τα αίτια που προκαλούν  το ροχαλητό διακρίνονται σε ανατομικά αίτια που στενεύουν τον αυλο του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα προκαλώντας δυσκολία στη δίοδο του αέρα, και στους προδιαθεσικούς παραγοντες ή συνήθειες και τρόπους ζωής που ευνοούν την εκδήλωση του ροχαλητού.Ανατομικά αίτια ροχαλητού από τη μύτη:
 • Στραβό (από σκολίωση ή παρεκτόπιση ) ρινικό διάφραγμα
 • Υπερτροφικές ρινικές κόγχες
 • παρουσία υπερτροφικών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ρινοφάρυγγα
 • πολύποδες ρινός
 • αλλεργική ή φαρμακευτική ρινίτιδα ή αγγειοκινητική ρινίτιδα
 • χρόνια ιγμορίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα
 • συμφύσεις ρινικές (μετατραυματικές ή μετεγχειρητικές)
 • όγκοι ή κακοήθειες ρινοφάρυγγα ή ρινός.
 • ξένα σώματα εντός ρης ρινός (συχνό σε παιδάκια)
 • πεσμένη κορυφή ρινός

Ανατομικά αίτια ροχαλητού από το φάρυγγα:
 • οι υπερτροφικές αμυγδαλές
 • η επιμηκυσμένη ή παχιά σταφυλή
 • η χαλάρωση μαλθακής υπερώας
 • οι στενές πλαγιες ή οπίσθιες καμάρες της υπερώας
 • η υπερτροφία της βάσης ή του συνόλου της γλώσσας
 • οι χαμηλωμένες καμάρες μαλθακής υπερώας

Άλλα ανατομικά αίτια μπορεί να είναι:
-οπισθογναθισμός ή μικρογναθία
-εισολκή της κάτω γνάθου 
-κοντός και παχύς λαιμός
-πολύ μεγάλο μέγεθος γλωσσας που πέφτει προς τα πίσω στον ύπνο.
-πολύ μικρό άνοιγμα στόματος με στενό πηγούνι

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν ή και επιδεινώνουν ένα ήδη υπάρχον ροχαλητό αφορούν τις γενικότερες  καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς:

-το κάπνισμα
-η χρήση αλκοόλ
-το αυξημένο σωματικό βάρος
-τα βαρειά γεύματα  αργά το βράδυ και πλούσια σε γαλακτοκομικά ή υδατάνθρακες
-η ύπτια στάση του ύπνου
-ο καθιστικός τρόπος ζωής
-η χρήση ηρεμιστικών ουσιών, υπνωτικών και ψυχιατρικών φαρμάκων
-το άρρεν φύλο λόγω ορμονικής προδιάθεσης
-η υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας
-η μεγάλη ηλικια λόγω γενικότερης χαλάρωσης των ιστών

Πως γίνεται η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού:

Αφού γίνει αναλυτική  λήψη του ιστορικού , του τρόπου ζωής και των συνηθειών του πάσχοντος, ακολουθεί ειδική εξέταση Βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτου τύπου ενδοσκόπιο και με τη βοήθεια μικροκάμερας τελευταίας τεχνολογίας, που προσφέρει υψηλη ανάλυση και άριστη ευκρίνεια. Η εξέταση αυτή γίνεται μόνο  σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο και απαιτεί εκτός από έμπειρο ιατρό και την παρουσία ειδικού βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκοπίου τελευταίας τεχνολογίας. Η εξέταση γίνεται ως εξής: Ο ασθενής κάθεται στην εξεταστική καρέκλα και τοποθετείται εμποτισμένο με ξυλοκαίνη τολύπιο βάμβακος  μέσα στη μύτη του για ήπια τοπική αναλγησία. Μετά από λίγα λεπτά γίνεται η διάβαση ολόκληρου του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα από τη μικροκάμερα ξεκινώντας από την αρχή του ρουθουνιού και συνεζίζοντας προς τα πίσω προς το ρινοφάρυγγα , το στοματοφάρυγγα , το φάρυγγα , τον υποφάρυγγα κ το λάρυγγα. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται με μεγάλη ακρίβεια όλοι οι πιθανοί ανατομικοί παράγοντες που μπορεί να φταίνε για το ροχαλητό ή και για άπνοιες. Ανάλογα με το εάν το ανατομικό πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της μύτης , του στόματος ή του φάρυγγα , επιλέγεται και ο καταλληλότερη τεχνική θεραπείας του ροχαλητού. Η εξέταση καταγράφεται σε βίντεο και στη συνεχεια επεξηγείται στον ασθενή και έτσι μπορεί και βλέπει ο ίδιος στην οθόνη ποιο είναι το αίτιο του δικού του ροχαλητού. Η εξέταση με το εύκαπτο ενδοσκόπιο είναι γρήγορη , εύκολη , ανώδυνη και πολύ καλά ανεκτή για τον εξεταζόμενο, χάρη στην πολύ  μικρή διάμετρο της κάμερας , τη μαλακή της σύσταση και  το ειδικό περίβλημα για να γλυστράει εύκολα στη διάβαση.
Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο για τη διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού; Το μεγάλο  πλεονέκτημα της βιντεορινολαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτο σε σχέση με τα άκαμπτα ενδοσκόπια για τη διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού είναι ότι εξασφαλιζει την ενιαία διάβαση ολόκληρου του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα σε μία και μόνο εξέταση , γεγονός που σημαίνει πως δε χάνεται η ανατομική συνέχεια του ανώτερου αεραγωγού και ,έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει λάθος διάγνωση , όσον αφορά τον ακριβή εντοπισμο των ανατομικών  αιτίων της στένωσης του αεραγωγού και της πρόκλησης του ροχαλητού.

Που οφείλεται το ροχαλητό;
 Το ροχαλητό προκαλείται από τον κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα κατά τη δίοδο του αέρα και κυρίως της σταφυλής, της υπερώας και των αμυγδαλών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τις παραπάνω δομές σε σταθερή κατάσταση, ενώ κατά τον ύπνο η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα είναι υπεύθυνη για την ταλάντωση κυρίως της σταφυλής. Τα κυριότερα ανατομικά εμπόδια που μπορούν να προκαλέσουν στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια και ροχαλητό είναι η σκολίωση του διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες στη μύτη, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κοινώς κρεατάκια) στο ρινοφάρυγγα, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η υπετροφική ή μακριά σταφυλή και οι στενές καμάρες στη μαλθακή υπερώα.


Πως γίνεται η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού στο ιατρείο;
  Η κάθε περίπτωση του ροχαλητού ή και αποφρακτικής άπνοιας είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Επίσης, τις πιο πολλές φορές το ροχαλητό είναι πολυπαραγοντικό, όσον αφορά την αιτιολογία του, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα αίτια στη διάγνωσή του. Σε κάθε περίπτωση, για την ακριβή αιτιολογική διάγνωση της άπνοιας ή του ροχαλητού πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη εξέταση στο εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο, η οποία περιλαμβάνει λήψη λεπτομερέστατου ιστορικού και εξέταση με εύκαμπτο βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπιο, που διαβαίνει ολόκληρο τον ανώτερο αεραγωγό του αναπνευστικού από την είσοδο της ρινός μέχρι και τις φωνητικές χορδές του λάρυγγα και την αρχή της τραχείας. Η εξέταση με εύκαμπτο Βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπιο είναι υψηλής τεχνολογίας, γίνεται πολύ εύκολα στο ιατρείο μέσα σε 5 λεπτά και είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή. Πρόκειται για εύκαμπτη βιντεο-κάμερα και όχι για απλή οπτική ίνα, η οποία ακλουθώντας τη ροή του αέρα χάρη στο αεροδυναμικό της σχήμα, δείχνει ακριβώς το ανατομικό εμπόδιο που δυσχεραίνει τη δίοδο του αέρα. Έτσι, έχουμε μια πληρέστατη εικόνα για τα αίτια του ροχαλητού, που είναι και το πιο ουσιαστικό βήμα για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση. 
 
 


Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του ροχαλητού; Οι άνδρες είναι γνωστό ότι ροχαλίζουν συχνότερα από ότι οι γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα, διότι ο μυϊκός τόνος των μυών του φάρυγγα, της σταφυλής και της υπερώας μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια την ευκολότερη χαλάρωση και  τη  σύμπτωση των τοιχωμάτων της αναπνευστικής οδού.
Ακόμα, τα παχύσαρκα άτομα με κοντό λαιμό είναι πιο επιρρεπή στο ροχαλητό. Υπάρχει άμεση σχέση της εκδήλωσης του ροχαλητού με την κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της χαλάρωσης που αυτό προκαλεί στους ιστούς του φάρυγγα, με επακόλουθο τη σύμπτωση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και την απόφραξή του, καθώς και με τη χρήση υπναγωγικών ουσιών.
Τέλος, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση πολλών καφέδων και τσιγάρων ημερησίως ευνοεί την πρόκληση ροχαλητού.
Τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι ο ανήσυχος ύπνος, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, το υπερβολικό αίσθημα κόπωσης το πρωί, η ασυνήθιστη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νωθρότητα, οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής, η πτώση της απόδοσης και οι συχνές αλλαγές του συναισθήματος.

Ροχαλητό: Αντιμετώπιση - Θεραπεία - Λύσεις

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού μπορεί να διακριθεί στη συντηρητική και τη χειρουργική

Ποια είναι η συντηρητική αντιμετώπιση του ροχαλητού;

Η συντηρητική αντιμετώπιση του ροχαλητού έχει κυρίως να κάνει με τους τρόπους πρόληψης του και τον έλεγχο των παραγόντων που προδιαθέτουν στην εμφάνιση του , αλλά και με πρακτικές συμβουλές για να το μειώσουμε ή να το αποφύγουμε.

Ποιοι είναι οι τρόποι προληψης του ροχαλητού;
 1. έλεγχος σωματικού βάρους: η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και κυρίως η μείωση της περιμέτρου του τραχήλου παίζει δραστικό ρόλο στη μείωση του ροχαλητού.
 2. δραστική μείωση ή διακοπή του καπνίσματος.
 3. αποφυγή χρήσης αλκοόλ ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες.
 4. ελαφρύ δείπνο, απαλλαγμένο από γαλακτοκομικά και υδατάνθρακες και τουλάχιστον 3 ώρες πριν από την κατάκλιση.
 5. καταπολέμηση της καθιστικής ζωής με καθημερινή αεροβική σωματική άσκηση- πχ τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.
 6. αποφυγή της ύπτιας στάσης του ύπνου: αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους , όπως με ειδικού τύπου μπιτζάμα που έχει ενσωματωμένο εξόγκωμα στη πλάτη της , προκειμένου να μην επιτρέπει στον πάσχοντα από ροχαλητό να γυρνάει ανάσκελα κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
 7. ανύψωση του μπροστινού μέρους του κρεβατιού κατά 5 εκατοστά περίπου πχ με τοποθέτηση 2 λεπτών βιβλίων κάτω από τα μπροτινά πόδια του κρεβατιού.
 8. ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της γλώσσας και της μαλθακής υπερώας
 9. καθημερινές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ακόμα καλύτερα με υπέρτονο αλατόνερο, κυρίως πριν τον ύπνο.
 10. εφαρμογή ρινικών διευρυντήρων ή ελασμάτων που τοποθετούνται στη μύτη και ανοίγουν το ρινικο αυλό από τα ρουθούνια.
 11. διάφορα φυτικής προέλευσης σπρέυ που ψεκάζονται στο λαιμό προ του ύπνου , θεωρείται ότι μειώνουν τη χαλάρωση των μυών φάρυγγα.
Υπάρχουν μη επεμβατικές τεχνικές θεραπείας του ροχαλητού;

Η χρήση ειδικού στοματονάρθηκα (μασελάκι) κατά τη διάρκεια του ύπνου έλκει την κάτω γνάθο προς τα εμπρός όταν κοιμάται ο ασθενής και με αυτό τον τρόπο, κρατάει συνεχώς ανοιχτό το στοματικό τμήμα του αεραγωγού καθόλη τη διάρκεια του ύπνου. Ειδικά για ασθενείς με γναθοπροσωπικές ανωμαλίες ,εισολκή της κάτω γνάθου ,οπισθογναθισμό ,μικρογναθία κ.α είναι ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης του ροχαλητού. Ακόμα σε ασθενείς με πολύ μεγάλο μέγεθος γλωσσας που πέφτει προς τα πίσω στον ύπνο, προκαλώντας ροχαλητό ή και άπνοια, το ναρθηκάκι τραβάει μπροστά τη γλώσσα στη διάρκεια του ύπνου  και ανοιγει τον αεραγωγό. Η κατασκευή πρέπει να φτιάχνεται από εξειδικευμένο Γναθολόγο ή Οδοντίατρο που ασχολείται με το σχετικό αντικειμενο και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα πριν την κατασκευή του , ώστε να είναι εξατομικευμένο για τον κάθε ένα ασθενή. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνη της αλλά και συμπληρωματικά προς τις παρακάτω επεμβατικές τεχνικές.

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές θεραπείας του ροχαλητού;
 • Εκτομή της σταφυλής :
Μπορεί να γίνει είτε με κλασσικο χειρουργείο (νυστέρι-ράμματα) ή με πιο σύγχρονες χειρουργικες μεθόδους όπως είναι οι Ραδιοσυχνότητες , τα Laser και οι Υπέρηχοι
Η επέμβαση μείωσης της σταφυλής με Υπερήχους μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς γενική Αναισθησία πχ με μέθη , κρατάει πολύ λίγη ώρα και είναι αναίμακτη και σχετικά ανώδυνη. Ο ασθενής πάει κατευθείαν σπίτι του και πρέπει να ακολουθεί μια ειδική δίαιτα υδαρών τροφών για λίγες ημέρες. Υπάρχει ένα αίσθημα ενόχλησης στο λαιμό κυρίως κατά την κατάποση φαγητού ή νερού κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
 • Φαρυγγοπλαστική ή πλαστική της υπερώας:
Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρούνται τα πλεονάζοντα τμήματα από τις πλάγιες ή οπίσθιες καμάρες της μαλθακής υπερώας σε συνδυασμό ή όχι με μείωση του μεγέθους σταφυλής. Η όλη διαδικασία γίνεται σε περιβάλλον κλινικής και απαιτεί Γενική Αναισθησία ή Μέθη.
Χάρη στις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές (Ραδιοσυχνότητες -Υπέρηχοι) αποφεύγονται μεγάλες κακώσεις των ιστών και αιμορραγικές επιπλοκές, μειώνεται  κατά πολύ ο χρόνος του χειρυργείου, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του. Ειδικά η χρήση των Υπερήχων εξασφαλίζει χαμηλότερες θερμακρασίες μειώνοντας, έτσι, τα εγκαύματα στους παρακείμενους ιστούς, περιορίζοντας με αυτό το τρόπο το μετεγχειρητικό πόνο και την περίοδο της ανάρρωσης.
 • Σκλήρυνση της χαλαρωμένης ή χαμηλής μαλακής υπερώας:
Η τεχνική εμφύτευσης μόνιμου υλικού μέσα στην υπερώα με ειδικού τύπου “πιστόλι ¨ μόνο περιστασιακά αποτελέσματα μπορεί να έχει και για αυτό το λόγο τείναι να εγκαταληφθεί. Άλλη τεχνική είναι η σκλήρυνση μαλθακής υπερώας κατόπιν καυτηριάσεως επιμήκως της υπερώας με Ραδιοκύματα (ΣΕΛΟΝ) σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία της μαλθακής υπερώας Η μέθοδος είναι αποτελεσματική και μπορεί να γίνει σε συνθήκες Κλινικής με μια ελαφρά νάρκωση πχ μέθη .
Εξίσου αποτελεσματική είναι και η σκλήρυνση της μαλθακής υπερώας με Υπερήχους, Συγκεκριμένα, ο Υπέρηχος με ειδική κεφαλή διειδύει κάθετα σε διαφορετική σημεία της χαλαρωμένης υπερώας σχηματίζοντας μικρές τρύπες που κατόπιν επουλώνονται γεμίζοντας με ουλώδη συνδετικό ιστό. Με  αυτό τον τρόπο, σκληραίνει η σύσταση της μαλθακής υπερώας μειώνοντας την ταλάντωση στη διάρκεια του ύπνου και άρα και το κραδασμό της που προκαλεί το ροχαλητό. Ο Υπέρηχος μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και στο ιατρείο με μια τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη και  αναίμακτη .

 • Αμυγδαλεκτομή ή Συρρίκωση αμυγδαλών
Όταν οι παρίσθμιες αμυγδαλές έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος που ταλαντώνονται μαζί με τον υπόλοιπο μαλακό ιστό του φάρυγγα, τότε ο κραδασμός τους προκαλεί πολύ δυνατό θόρυβο ροχαλητού. Η ολική αφαίρεση των υπερμεγέθων αμυγδαλών συντελεί στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:
Κλασσική αμυγδαλεκτομή με ράμματα και νυστέρι ή ψαλίδι: Η επέμβαση γίνεται πια μόνο με Γενική Αναισθησία και συνήθως ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος για μία βραδυά μέσα στην κλινική. Ο μετεγχειρητικός πόνος κρατάει ως και 10-14  ημέρες μετά την επέμβαση (ως να πέσουν τα ραμματα) και υπάρχει ο κίνδυνος της μετεγχειρητικές αιμορραγίας ακόμα και 11 ημέρες μετά την επέμβαση . Η διατροφή πρέπει να είναι αυστηρά υδαρής και με παγωμένα υγρά επί 7-10 ημέρες.
Αμυγδαλεκτομή με τη βοήθεια Ραδιοσυχνοτήτων: Συντομεύει αρκετά ο χρόνος του χειρουργείου και μπορεί να μη χρειαστούν και καθόλου ράμματα (λιγότερος πόνος) ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα (ODC).  Όμως, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετεγχειρητικής αιμορραγίας ακόμα και μετά την 10η ημέρα.
Αφαίρεση αμυγδαλών με Coblation: Η μέθοδος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (κόβει χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια της υδρόλυσης) και πονάει πολύ λιγότερο. Γίνεται σε περιβάλλον Κλινικής με Γενική Αναισθησία .Συνήθως ο πόνος κορυφώνεται την 5η ημέρα μετά το χειρουργείο και υποχωρεί σταδιακά μέχρι την 8η μέρα. Ακόμα και στην υδρόλυση με Coblation το ποσοστό της μετεγχειρητικής αιμορραγίας ανέρχεται σε 2-5% των ασθενών.
Συρρίκωση υπερτροφικών αμυγδαλών με Υπερήχους: Όταν δεν υπάρχει ανάγκη πλήρους αφαίρεσης  των αμυγδαλών ,  ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ροχαλητού είναι με τον Υπέρηχο. Χάρη στην ταλάντωση πολύ υψηλών συχνοτήτων, που μεταφέρεται με ειδικό κυματοδηγό σε κεφαλή από τιτάνιο , η οποια εισχωρεί μέσα στην αμυγαλή , γίνεται αμυγδαλόλυση (διάλυση της μάζας της αμυγδαλής). Η μάζα την υπερτροφκής αμυγδαλής μπορεί να μειωθεί εντυπωσιακά -από μέγεθος καρυδιού να φτάσει να γίνει σα μπιζέλι- χωρίς να χρειαστεί να γίνει ολική εξαίρεση της αμυγδαλής. Έτσι, αποφεύγεται το κλασσικό χειρουργείο και μειώνεται κατά πολύ ο πόνος μετά την επέμβαση, που κυρίως ξεκινάει από την τρίτη ημέρα. Χάρη στις ταλαντώσεις του υπερήχου , η μέθοδος είναι εντελώς αναίμακτη και δε χάνεται ούτε μια σταγόνα αίματος στη διάρκεια της επέμβασης. Μπορεί να υπάρχει ένας πόνος κυρίως στην  κατάποση τις πρώτες 5-6 ημέρες. 
 • Επέμβαση αδενοτομής για κρεατάκια:
Στις περιπτώσεις που το ροχαλητό οφείλεται σε υερμεγέθεις αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κοινώς κρεατάκια, πράγμα πολύ συνηθισμένο σε παιδιά και εφήβους, τότε η ασφαλέστερη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική τους αφαίρεση. Γίνεται είτε με κλασσική αδενοτομή με τον Αδενοτόμο , είτε με ειδικό Αδενοτόμο Ραδιοσυχνοτήτων RF. Η επέμβαση με τα ραδιοκύματα γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα με μια ήπια και μικρής διάρκειας Αναισθησία χάρη στην ενέργεια των ειδικών ραδιοκυμάτων που είναι απόλυτα συμβατά για τον ανθρώπινο ιστό. Το παιδάκι φεύγει σε λίγη ώρα για το σπίτι του χωρίς καθόλου πόνο και μπορεί από την επόμενη κιόλας μέρα να παει Σχολείο.

 • Επέμβαση ρινικού διαφράγματος και ρινικών κογχών :
Όταν το ροχαλητό προκαλείται από ανωμαλίες στην ανατομία του ρινικού διαγράγματος και σε υπερπλαστικές ρινικές κόγχες, τότε η κλειστή μύτη στη διάρκεια του ύπνου ευθύνεται για το ροχαλητό. Εάν το ανατομικό πρόβλημα του διαφράγματος εντοπίζεται στο κόκαλο, τότε ακολουθείται η κλασική επεμβατική τεχνική. Η επέμβαση απαιτεί Γενική Αναισθησία και συνήθως και διανυκτέρευση μιας βραδυάς στην Κλινική. Μετά την ανάνηψη , υπάρχει μέσα στη μύτη ειδικό ταμπόν το οποίο πρέπει να παραμείνει για περίπου 24 ώρες. Συνήθως υπάρχει ένα σχετικό μετεγχειρητικό οίδημα και μια τάση ή τράβηγμα στο πρόσωπο λόγω των ραμμάτων που κρατάει αρκετές ημέρες. Ο ασθενής καλό είναι να περαμένει εκτός δραστηριοτήτων για περίπου μία εβδομάδα και ακολουθεί μια μετεγχειρητική περιποίηση της μύτης με αλοιφές και ορούς.
Αποκατάσταση στραβου διαφραγματος με Laser : Ο χόνδρος που καυτηριάζεται με λέιζερ μαλακώνει και παραμορφώνεται και στη συνέχεια επανατοποθετείται. Αυτό γίνεται χωρίς την αποκόλληση του βλεννογόνου, οπότε μια τέτοια επέμβαση μπορεί να γίνει εκτός ιατρείου υπό τοπική αναισθησία.Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι πιθανά εγκαύματα στο βλεννογόνο, η ανάπλαση του οποίου παίρνει πολύ καιρό με μεγάλες μετεγχειρητικές κρούστες.  Ο βλεννογόνος του διαφράγματος θερμαίνεται μαζί με τον χόνδρο σε υψηλη θερμακρασία  και δημιουργούνται  εγκαύματα τα οποία μπορεί να χρειαστούν έως και 5-6 εβδομάδες για να αποδράμουν.
Διόρθωση ανωμαλιών ρινικού διαφράγματος με Υπερήχους: Σε περίπτωση που το ανατομικό εμπόδιο εντοπίζεται στο χόνδρο του ρινικού διαφράγματος (άκανθα) ,τότε η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται  με τον Υπέρηχο. Η επέμβαση κρατάει μολις ολίγα λεπτά της ώρας και γίνεται σε ειδικό ΩΡΛ κέντρο με μια ήπια μικρής διάρκειας αναισθησία ή μέθη. Ταυτόχρονα , μπορεί να γινει και συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών με τον Υπέρηχο ή με τις Ραδιοσυχνότητες. Ο ασθενής συνέρχεται σχετικά γρήγορα  και μετά από ολιγόωρη παραμονή σε ένα δωμάτιο αναχωρεί αυθημερόν για το σπίτι του. Ο μετεγχειρητικός πόνος και τα οιδήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αφού χάρη στον Υπέρηχο δε χρησιμοποιούνται καλέμι ή νυστέρι. Γενικά η επέβαση είναι πιο ήπια για τον ασθενή και  έτσι ο χρόνος επούλωσης και ανάρρωσης είναι ταχύτερος. Χορηγείται μια προληπτική αντιβίοση για 5 ημέρες και δίνονται οδηγίες πλύσεων της μύτης με θαλασσινό νερό και μαλακτική αλοιφή. Αναφορικά με τις ρινικές κόγχες , ο Υπέρηχος δουλεύει σε πολύ χαμηλότερες θερμακρασίες και ,συνεπώς , δεν προκαλεί εγκαύματα και κακώσεις στους ιστούς της μύτης. Η επέμβαση της συρρίκνωσης κογχών μπορεί να γίνει και στο ιατρείο με τοπική αναλγησία.
Ενδοσκοπική διόρθωση στραβού διαφράγματος: Γίνεται με Γενική Αναισθησία ή Μέθη και απαιτεί τη χρήση ενδοσκοπικού πύργου σε περιβάλλον Κλινικης. Βέβαια, έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που αφορούν το πολύ μπροστινό τμήμα του ρινικού διαγράγματος. Χάρη στους περιορισμένους χειρουργικούς χειρισμούς με τη βοήθεια της κάμερας, δε γίνονται μεγάλες κακώσεις στους ιστούς και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει μέσα στην ημέρα για το σπίτι του με ελάχιστο ως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και οιδήματα. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί χρήση χειρουργικού υπέρηχου μαζί με τη βοήθεια της ενδοσκοπικής , όπως εξάλλου φαίνεται και στο κάτωθι βίντεο διόρθωσης ανωμαλιών ρινικού διαφράγματος και συρρίκνωσης ρινικών κογχών:


 
Πως είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό; 
Το ροχαλητό μπορεί να προληφθεί όταν από τη στιγμή που πρωτοεμφανιστεί γίνει προσεκτική έρευνα ανεύρεσης και αντιμετώπισης των αιτιών του στο ΩΡΛ Ιατρείο. Ιδιαίτερη αξία έχει η απώλεια σωματικού βάρους στους πάσχοντες που είναι παχύσαρκοι.
Η αποφυγή κατανάλωσης οινοπνεύματος, υπνοηρεμιστικών ουσιών και ο περιορισμός του καπνίσματος είναι επίσης ουσιώδη. Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η συχνή σωματική άσκηση, η σωστή στάση και η χρήση κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού στον ύπνο και η αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων πριν από την κατάκλιση. Η χρήση των ρινικών διευρυντήρων που πωλούνται στα φαρμακεία λίγο φαίνεται ότι βοηθάει και μάλιστα μόνο στις περιπτώσεις που το ροχαλητό οφείλεται σε ρινική απόφραξη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή το ροχαλητό, όπως και η υπνική άπνοια, είναι πολυπαραγοντικές καταστάσεις, δηλαδή υπεισέρχονται περισσότερα από ένα αίτια στο μηχανισμό δημιουργίας τους, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο ασθενης είναι ότι οφείλει να αλλάξει γενικότερα τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του και πως στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αρκεί μία αποσπασματική θεραπεία ή μια επέμβαση, που θα τον απαλλάξει από το πρόβλημά του.

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό;Πως μπορεί να ελεγχθεί αυτό;
 Σε περίπτωση που αυτό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ροχαλητό να αποτελεί το σύπμτωμα και να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) – “Sleep apnea syndrome”. Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς εμπλέκεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενης εμφανίζει άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί σε Πολυσωματογραφική Μελέτη Ύπνου, η οποία θα καταδείξει με ακρίβεια αν υπάρχουν άπνοιες , τη διάρκειά τους , τον αριθμό τους για κάθε ώρα ύπνου(δείκτης απνοιών -υποπνοιών ΑΗΙ) καθώς και άλλες σημαντικές παραμέτρους , όπως πόσο πέφτει ο κορεσμός του οξυγόνου (SaO2) , μέτρηση καρδιακού παλμού, αφυπνίσεις,αρρυθμίες και ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες, νυχτερινές αφυπνίσεις.Για τη διάγνωση και διερεύνηση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας , εφαρμόζεται τελευταία η έξυπνη μελέτη ύπνου στο σπίτι με τη συσκευή Snore-Check Olympus. Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό κασετόφωνο με δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης καταγραφής του ήχου, που το παίρνει ο ασθενής στο σπίτι του. Είναι πολύ βολικό και εύκολο στην εφαρμογή του, καθως συνδέεται με ένα αυτοκολλητο στο στήθος ή με ένα κλιπ στο πέτο της μπλούζας του ασθενούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμάται αναπαυτικά ο ασθενής , πράγμα που είναι απαραίτητο για να είναι αξιόπιστη η μελέτη ύπνου. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελέτης του ύπνου γίνεται σε ειδικό κέντρο απνοιών -Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ανακοινώνεται στον ασθενή σε 2 μόλις ημέρες. Η ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος δίνει απαντήσεις για το εάν υπάρχουν άπνοιες ή όχι, τη διάρκεια των απνοιών, την ένταση του ροχαλητού, καθώς και τον αριθμό των επεισοδίων της άπνοιας για κάθε ώρα ύπνου-δείκτης απνοιών ΑΗΙ. Χρησιμεύει δε ως Screening Test προκειμένου να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα μιας πλήρους Πολυσωματογραφικής Μελέτης Ύπνου. 
           Πλεονεκτήματα μελέτης ύπνου με συσκευή snore-check :
1.Είναι εντελώς ανώδυνη εξέταση και πολύ βολική για τον ασθενή.
2.Έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. 
3.Γίνεται στο σπίτι και έτσι δε χρειάζεται ο ασθενής να εισαχθεί στο Νοσοκομείο.
4.Είναι πολύ πιο χαμηλού κόστους από τη μελέτη ύπνου σε Κλινική ή Νοσοκομείο.
5. Βοηθά να γίνει και διάγνωση του αιτίου της άπνοιας και του ροχαλητού, εάν δηλαδή οφείλεται σε πρόβλημα της ρινικής περιοχής ή της περιοχής του φάρυγγα και της υπερώας, χάρη στην ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος. Αυτό συνεπάγεται τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.

Συνήθη Προβλήματα


Ροχαλητό-Είναι πάντα αθώο;

Συνήθεις Θεραπείες


Θεραπεία ροχαλητού