Θεραπεία ροχαλητού


 
Θεραπεία ροχαλητού: Στις περιφερικού τύπου υπνικές άπνοιες και φυσικά στο ροχαλητό έχει βρει ιδανική ένδειξη για εφαρμογή η χρήση των χειρουργικών υπερήχων.
Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη συσκευή που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας, οι οποίες μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που επενεργεί στο ανατομικό εμπόδιο που είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό (αμυγδαλή, σταφυλή κ.ά.)
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι:
•   είναι σχεδόν ανώδυνοι αφού δε χρησιμοποιούν ράμματα και νυστέρι.
•   είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.
•   οι ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας δημιουργούν τέλεια αποστείρωση.
•   δεν προκαλούν τη θερμική βλάβη άλλων μεθόδων στους γειτονικούς ιστούς.
•   τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από το πρώτο κιόλας βράδυ( διακοπή ροχαλητού).
•   μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία.
•   κάνουν την επέμβαση πολύ πιο ήπια και σε λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του.Ανά περίπτωση και ανάλογα με το ανατομικό αίτιο που προκαλεί το ροχαλητό η επεμβατική μέθοδος ενδέχεται να διαφοροποιείται:

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ
Σε περίπτωση που υπάρχει χόνδρινη άκανθα ρινικού διαφράγματος, γίνεται διόρθωση αυτής με την τεχνική του χειρουργικού υπερήχου εύκολα, ανώδυνα και αναίμακτα. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει σε Νοσοκομείο με μια ελαφρά Αναισθησία (πχ μέθη) ή ακόμα και  με πολύ καλή τοπική νάρκωση (Ξυλοκαiνη-αδρεναλίνη). Η επέμβαση με υπερήχους διαρκεί 15 λεπτά με μισή ώρα και μετά το πέρας αυτής  τοποθετείται ελαφρύς πωματισμός στα ρουθούνια (Fusidine) για λίγες ώρες και ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του. Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, που προωθούνται από τη γεννήτρια στο νυστέρι από τιτάνιο του Υπερήχου, εξασφαλίζεται πλήρης αποστείρωση για τον ασθενή και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις περιορίζονται στο ελάχιστο. Η κεφαλή που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του χόνδρου του ρινικού διαφράγματος είναι το νυστέρι από τιτάνιο, το οποίο εξασφαλίζει αναίμακτη τομή καυτηριάζοντας όλα τα αγγεία με διάμετρο μικρότερη του 0.5 cm. Συνήθως συνδυάζεται με καυτηρίαση των υπερτροφικών ρινικών κογχών  για καλύτερη ρινική αναπνοή. Ο υπέρηχος εξασφαλίζει αναίμακτες συνθήκες και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που λειτουργεί (<70 βαθμοί Κελσίου) δεν προκαλεί κακώσεις στους ιστούς σε σχέση με τις Ραδιοσυχνότητες και τα Laser. Eίναι πολύ σημαντικό ότι δε χρειάζεται καν η νοσηλεία της μιας βραδυάς μέσα σε Κλινική ή Νοσοκομείο για την επέμβαση του ρινικού διαφράγματος, αφού η όλη διαδικασία και οι χειρισμοί είναι πολύ πιο ήπιοι για τον ασθενή. O δε ασθενής είναι δυνατόν να αναπνέει από το πρώτο κιόλας βράδυ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετούνται μέσα στη μύτη ειδικά σωληνάκια με αεραγωγούς , τα οποία αφαιρούνται το επόμενο πρωί. Δεν υπάρχει ουδεμία εξωτερική παραμόρφωση στη μύτη , ούτε οιδήματα ή μελανιές στο πρόσωπο και η όλη γενική εικόνα του ασθενούς είναι σα να μην έχει χειρουργηθεί. Ακομα, η χαμηλή θερμοκρασία, που δουλεύει ο υπέρηχος, βοηθάει στο να αποφεύγονται εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις των ιστών, βραχύνοντας το χρόνο ανάρρωσης . Ο δε μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς δεν υπάρχουν  κακώσεις  μέσα στη μύτη ούτε μεγάλες γάζες που να ενοχλούν τον άρρωστο.


   ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ
Σε περίπτωση που το ροχαλητό του ασθενούς οφείλεται σε υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, που αποφράζουν σχεδόν εντελώς το ρινικό κανάλι, ειδικά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο καυτηριασμός με τους χειρουργικούς υπερήχους. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί εύκολα να γίνει ακομα και στο ιατρείο μόνο με μια τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδική κεφαλή , η οποία διαπερνά το σώμα της ρινικής κόγχης και τη συρρικνώνει δραστικά , ανοίγοντας επαρκή χώρο στο ρινικό κανάλι για τη δίοδο του αέρα. Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, διασφαλίζεται πλήρης αποστείρωση για τον ασθενή. Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία, που δουλεύει ο υπέρηχος, βοηθάει στο να αποφεύγονται εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις των ιστών, βραχύνοντας το χρόνο ανάρρωσης και κάνοντας την όλη διαδικασία πιο ήπια για τον ασθενή. 

    ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ-ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΥΣΗ
   Στις υπερμεγέθεις αμυγδαλές, που ευθύνονται για ροχαλητό ή και άπνοιες ύπνου, τότε η καλύτερη θεραπεία είναι η συρρίκνωση του μεγέθους τους με Υπερήχους. Η διαδικασία είναι εντελώς ατραυματική, ανώδυνη και αναίμακτη, ενώ μπορεί να γίνει κατά περίπτωση  και στο ιατρείο  με τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδική κεφαλή-ακίδα η οποία εισχωρεί μέσα στη μάζα των αμυγδαλών και τις εξαχνώνει. Η μέθοδος είναι ιδανική για παιδιά και για ασθενείς που δε θέλουν να αφαιρέσουν τις αμυγδαλές τους, καθώς διασφαλίζεται ο λειτουργικός –αμυντικός ρόλος των αμυγδαλών αφού απλά μειώνεται η μάζα τους και ο αμυγδαλικός ιστός που παραμένει διατηρεί την ανοσοποιητική του λειτουργία. Ο πόνος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις άλλες μεθόδους (κλασσική, LASER, RF) και ο ενήλικας ή το παιδί μπορεί να πάει αμέσως σπίτι του, ακολουθώντας μια ειδική διατροφή και τη αμέσως επόμενη μέρα να επιστρέψει στα καθήκοντά του ή στο Σχολείο, ακολουθώντας μόνο μια ειδική διατροφή για ολίγες ημέρες.

    ΕΚΤΟΜΗ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΑΡΥΓΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
 Σε ασθενείς με πολύ μακριά ή πεπλατυσμένη σταφυλή που δημιουργεί προβλήματα  ροχαλητού ή άπνοιας, συνιστάται μια εκτομή ή λέπτυνση της σταφυλής με Υπέρηχο ή Ραδιοσυχνότητες RF με τοπική αναισθησία. Παράλληλα, μπορεί αν υπάρχει ένδειξη, να γίνει τροποποιημένη φαρυγγοπλαστική (U.P.P.P) με εκτομή υπερώιων καμαρών εφόσον αυτές είναι στενές και συμμετέχουν στη δημιουργία άπνοιας ή ροχαλητού. Η ιδανική κεφαλή που χρησιμοποιείται αυτήν την περίπτωση είναι μια πολύ λεπτή ακίδα με διαστάσεις μιας τρίχας, η οποία είναι απόλυτα ατραυματική για τους ιστούς του φάρυγγα και επομένως είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ  κάνει τέλεια αιμόσταση καυτηριάζοντας όλα τα μικρά αγγεία.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί η μέθοδος των χειρουργικών υπερήχων είναι δοκιμασμένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια με άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα που απαλλάσσουν τον ασθενή από τα προβλήματα του ροχαλητού και της άπνοιας. 

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΜΑΛΘΑΚΗΣ ΥΠΕΡΩΑΣ
Σε ασθενείς με χαμηλωμένη ανατομικά μαλθακή υπερώα επάνω  από τη σταφυλή, η καλύτερη και πιο εύκολη λύση είναι η σκλήρυνση και ανύψωση του ιστού της υπερώας με τους χειρουργικούς υπερήχους. Η όλη διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα με μια τοπική αναισθησία με τον ασθενή  στην καρέκλα  του ιατρείου και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η κεφαλή του Υπέρηχου κάνει συμμετρικές μικρές τρύπες επάνω ακριβώς από τη σταφυλή και με αυτό τον τρόπο , γεμίζει με συνδετικό ουλώδη ιστό την υπερώα, προκαλώντας σαν τελικό αποτέλεσμα την σκλήρυνση της και την ελαφρά ανύψωση της προς τα επάνω. Ο πόνος μετά τη διαδικασία είναι πολύ ήπιος και ο ασθενής πάει κατευθείαν σπίτι του, ενώ  μπορεί σε λίγες ημέρες να επανέλθει πλήρως στη καθημερινότητα του. Η σκλήρυνση μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί και με τη μείωση του μεγέθους της σταφυλής ή και με εκτομή της πλάγιας καμάρας της υπερώας.