Διάγνωση παθήσεων φωνής


   Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης των παθήσεων των φωνητικών χορδών  και της φωνής και διερεύνησης των αιτίων του βράγχους-βραγχνάδας είναι η εξέταση ενδοσκόπησης του λάρυγγα με βιντεοκάμερα. Η καλύτερη δυνατή εικόνα των φωνητικών χορδών μέσα  στο λάρυγγα, εξασφαλίζεται με το εύκαμπτο βιντεολαρυγγοσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας Olympus. Χάρη  στη δυνατότητα για λήψη εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, χρήσης των τεχνικών   zoom in-zoom out, και ενίσχυσης της εικόνας σε 3 επίπεδα (inhance 1,2&3) μπορούμε με πολύ μεγάλο ποσοστό ακρίβειας να κάνουμε διάγνωση των καταστάσεων και παθήσεων των φωνητικών χορδών και του λάρυγα. Ακόμα, χάρη στην προεγκατάσταση της τεχνικης ΒΜΙ, μπορεί να γίνει  πρώιμη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, είναι εύκολα ανεκτή από τον ασθενή και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά της ώρας. Χάρη στο ειδικό υδρόφιλο περίβλημα της κάμερας γλυστράει πολύ εύκολα κατά τη διάβαση μέσα στο λάρυγγα, ενω η μαλακή σα λάστιχο σύσταση και η πολύ μικρή διάμετρος των μόλις 3,2 χιλιοστών εξασφαλίζουν τη μικρότερη δυνατή ενόχληση. Τέλος, είναι ιδανική για ασθενείς με έντονη ευαισθησία στο λαιμό και τάση για έμετο (gag reflex) καθώς παρακάμπτει το αντανακαστικό του εμέτου. Απαιτεί μόνο μια ήπια τοπική αναισθησία με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένου με ξυλοκαΪνη. Ανάλογα με τα ευρήματα της βιντεολαρυγγοσκόπησης, καθορίζεται και η κατάληλη θεραπευτική προσέγγιση, είτε πρόκειται για πολύποδα και πολυποειδή εκφύλιση φωνητικών χορδών, θήλωμα (HPV) ,κοκκιωμα, κύστη, όζο ή κάλο , είτε διαγνωστεί κάποια κακοήθεια λάρυγγος.


 
Προκειμένου για τη διάγνωση προβλημάτων φωνής και παθήσεων των φωνητικών χορδών στους επαγγελματίες της φωνής (τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκφωνητές , δικηγόροι κ.α) πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο αποτελεί η εξέταση της φωνής με Βιντεο-Στροβοσκόπιο. Η Στροβοσκόπηση είναι μια σύγχρονη και τελευταίας τεχνολογίας εξέταση της λειτουργίας της φωνής, που γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ-Φωνίατρο.
Συγκεκριμένα, μέσω καταγραφής του βλεννογονικού κύματος των φωνητικών χορδών γίνεται ανάλυση της συχνότητας της φωνής (HZ) και αναλυτική μελέτη της παθολογίας των φωνητικών χορδών (κάλοι ή όζοι, πολύποδες, καθήλωση χορδών, δυσφωνία) 
     Η μέθοδος μπορεί να ελέγξει με λεπτομέρεια την ανάλυση της έντασης (dB) και της συχνότητας (Hz) της φωνής καθώς την ποιότητα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών , στοιχείο πολύ χρήσιμο για να αντιληφθούμε αν έχουμε σωστή ή λάθος τοποθέτηση της φωνής. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέργεια με τον ενδοσκοπικό πύργο με κάμερα Storz, αναλύεται η ταλάντωση των φωνητικών χορδών-ποιοτικό στοιχείο  φώνησης και καταγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες πάνω στην κίνηση των φωνητικών χορδών. Αναγνωρίζονται, έτσι, εύκολα και με απόλυτη ακρίβεια παθήσεις φωνητικών χορδών όπως οι όζοι ή κάλοι, που είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτούν με μια απλή ενδοσκόπηση λάρυγγα με κάμερα. Επίσης, διαγνώσκονται παθήσεις όπως οι πολύποδες χορδών, οι παχύνσεις (οίδημα Reintke) και η πολυποειδής εκφύλιση αυτών (καπνιστές). Aκόμα είναι δυνατόν να διαγνωστεί  η απαρχή μιας κακοήθειας του λάρυγγα που δε φαίνεται με κανένα άλλο τρόπο και που ξεκινά ως καθήλωση της μιας φωνητικής χορδής. εμποδίζοντας το ομαλό βλεννογονικό κύμα της χορδής.