ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΥΠΝΟΥ

Αρχική » Περιστατικά » ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΥΠΝΟΥ

Ενήλικoς άνδρας 34 ετών παχύσαρκος με μεγάλο δείκτη απνοιών, υπαβάλλεται σε εξέταση ενδοσκόπησης ύπνου από τον Δρ Φωτόπουλο, προκειμένου να διαγνωστεί με απόλυτη ακρίβεια ποια είναι τα ανατομικά  αίτια που προκαλούν αόφραξη στον αεραγωγό του, ώστε να σχεδιαστεί κατά τον αρτιότερο επιστημονικά τρόπο η θαεραπεία του. 
      Η ενδοσκοπική εξέταση ύπνου υπό χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής- drug induced sleep endoscopy (d.i.s.e)  είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των αιτίων της απόφραξης του αεραγωγού σε ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου (sleep apnea). Πιο συγκεκριμένα, χορηγείται στον ασθενή υπναγωγός ουσία, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες προσομοίωσης ύπνου και κάτω από την επίβλεψη του Αναισθησιολόγου, γίνεται διάβαση ολόκληρου του αναπνευστικού σωλήνα με ειδικό εύκαμπτο βιντεο-ενδοσκόπιο υψηλής ευκρίνειας. Με αυτό τον τρόπο επισημαίνονται τα πιθανά σημεία της απόφραξης του αεραγωγού στη διάρκεια των απνοιών, από την είσοδο της ρινός μέχρι τον υποφάρυγγα, την επιγλωττίδα και το λάρυγγα. Η εξέταση λαμβάνει χώρα σε ειδικό κέντρο με προηγμένης τεχνολογίας ενδοσκοπικό εξοπλισμό και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου Αναισθησιολόγου. Ο απώτερος σκοπός αυτής της τελευταίας τεχνολογίας εξέτασης είναι να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ανατομικά εμπόδια που σχετίζονται με την άπνοια του ασθενούς και με αυτό τον τρόπο να διαπιστωθεί εάν έχει  ουσιαστικό νόημα να υποβληθεί σε επεμβάσεις ή όχι. Επιπλέον, διαπιστώνεται και ο βαθμός στένωσης από τη γλώσσα, οπότε αξιολογείται το αποτέλεσμα από ειδικό γναθολόγο για πιθανή θεραπεί με μασελάκι.
    Στο συγκεκριμένο ασθενή ανυρέθη σκολίωση ρινικού διαγράγματος και υπερτροφικές κόγχες από τη μύτη, καθώς και στένωση φάρυγγα σττο επίπεδο της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής. Το αποτέλεσμα της ενσοσκόπησης ύπνου καταγράφηκε σε βίντεο και επεξηγήθηκε αναλυτικά στον ασθενή. Στη συνέχεια προγραμματίστηκε η επέμβαση διόρθωσης των ανατομικών ανωμαλιών,