Αφαίρεση πολύποδα μετωπαίου κόλπου

Αρχική » Περιστατικά » Αφαίρεση πολύποδα μετωπαίου κόλπου
Πριν:

Μετά:
    Άνδρας ηλικίας 32 ετών, ερασιτέχνης ψαροντουφεκάς, μη καπνιστής και χωρίς ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας, προσέρχεται στο ιατρείο με Αξονική Τομογραφία που δείχνει εντοπισμένο πολυποειδη σχηματισμό, διαστάσεων 1x1,5 cm, μέσα στο δεξιό μετωπιαίο κόλπο σε επαφή με το οπίσθιο τοίχωμα.  Ο ασθενής, παρότι είχε ελεύθερα ιστορικό ιγμορίτιδων, παρουσίαζε μετωπιαία κεφαλαλγία διαρκώς επιδεινούμενη κατά το τελευταίο δίμηνο, ενώ του ήταν αδύνατο να καταδυθεί όπως παλιά. Κατά την ενδοσκοπική εξέταση στο ιατρείο δε διαπιστώθηκε κάτι το ιδιαίτερο, πέραν μιας σκολίωσης του διαφράγματος και υπερτροφικών ρινικών κογχών. 
Λόγω της πολύ δύσκολης ανατομικής θέσης του πολύποδα και της στενής ανατομικής σχέσης του μετωπιαίου κολπου με τον εγκέφαλο, αποφασίστηκε η ενδοσκοπική αφαίρεση αυτού με τη χρήση καθοδηγούμενου συστήματος πλοήγησης-navigator.  Zητήθηκε, μάλιστα, από τον ασθενή να υποβληθεί προεγχειρητικά σε ειδικού τύπου Αξονική Τομογραφία σπλαγχνικού κρανίου προσαρμοσμένη στο συστημα πλοήγησης, ώστε να προετοιμαστεί  και να σχεδιαστεί κατά τον καλύτερο τρόπο το χειρουργείο.
Η επέμβασε έλαβε χώρα στην ΩΡΛ Κλινική Αθηνών και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία μέσα σε διάρκεια περίπου 2 ωρών. Εκτός από την ενδοσκοπική αφαίρεση του πολύποδα από το μετωπιαίο κόλπο με τη χρήση του συστήματος καθοδηγούμενης πλοήγησης (navigator), έγινε και διεύρυνση του φυσιολογικού στομίου του μετωπιαίου, ώστε να προληφθεί μελλοντική υποτροπή της παθολογίας. Παράλληλα , έγινε και επέμβαση διόρθωσης του στραβού ρινικού διαφράγματος και συρρίκνωσης των υπερτροφικών κογχών. Ο ασθενής δεν είχε τον παραμικρό πόνο μετά το χειρουργείο και πήρε εξιτήριο το επόμενο κιόλας πρωί. Χάρη στη σύγχρονη ενδοσκοπική τεχνική προσπέλασης του μετωπιαίου κόλπου, δεν υπήρξαν εξωτερικές τομές, ουλές ή σημάδια στο πρόσωπο, αλλά ούτε και μελανιές και πρηξίματα πάνω από τη μύτη, στο μέτωπο ή στο φρύδι. Η δε μετεγχειρητική του πορεία ήταν απόλυτα φυσιολογική.
Ο ασθενής, μετά την επέμβαση, υποβλήθηκε σε ενδοδερμικές δοκιμασίες νυγμού- Prick test για ανίχνευση πιθανού αλλεργικού παράγοντα, με φυσιολογικά, όμως, αποτελέσματα. 
Σήμερα 1,5 χρόνο μετά την επέμβαση είναι χωρίς υποτροπή της νόσου, καθώς ελέγχεται  ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ιατρείο και η ενδοσκόπηση δείχνει πως το στόμιο του μετωπιαίου κόλπου του παραμένει ανοικτό. Τέλος, μπορεί με άνεση να καταδύεται σε μεγάλο βάθος, χωρίς πόνο ή καμία άλλη ενόχληση. Eκτεταμένα αποσπάσματα από την επέμβαση φαίνονται παρακάτω.