Θεραπεία φωνής σε καπνίστρια

Αρχική » Περιστατικά » Θεραπεία φωνής σε καπνίστρια

Καπνίστρια γυναίκα ασθενής 45 ετών έρχεται στο ιατρείο με σύμπτωμα έντονο βράγχος φωνής κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η ασθενής καπνίζει κατά μέσο όρο 1,5 πακέτο την ημέρα. Κατά τη βιντεο-λαρυγγοσκόπηση στο ιατρείο βρίκεται πολυποειδής εκφύλιση της δεξιάς φωνητικής χορδής, με ταυτόχρονη παρουσία πολύποδα. Αποφασίζεται να υποβληθεί σε επέμβαση μικρολαρυγγοσκόπησης για καθαρισμό των φωνητικών χορδών , αφαίρεση του πολύποδα και αποστολή αυτού στο παθολογοανατομικό εργαστήριο προς βιοψία. Παράλληλα, συστήνεται στην ασθενή άμεση διακοπή του καπνίσματος.
  Η επέμβαση έλαβε χώρα στην Orl Athens Clinic και έγινε υπό γενική αναισθησία. Με εργαλεία μικροχειρουργκής και υπό παρακολούθηση με κάμερα τελευταιας τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, έγινε  αποφλοίωση και καθαρισμός της φωνητικής χορδής από τις μάζες του πολύποδα, που εστάλησαν για βιοψία. Η ασθενής αποχώρησε αυθημερόν (one day clinic)  για το σπίτι της με σύσταση για αφωνία επί 7 ημέρες. 
Η παθολογοανατομική μελέτη έδειξε καλοήθη πολυποειδή ιστοτεμάχια από το λάρυγγα. Η ασθενής συμμορφώθηκε για οριστική  διακοπή του καπνίσματος και 3 μήνες μετά την επέμβαση η ομιλία της έχει επανέλθει πλήρως σε φυσιολογικά επίπεδα, απαλλαγμένη από βραγχνάδα.