Θεραπεία 17χρονου με 70 άπνοιες/ώρα

Αρχική » Περιστατικά » Θεραπεία 17χρονου με 70 άπνοιες/ώρα

Έφηβος ασθενής  ηλικίας 17 ετών προσέρχεται στο ιατρείο με εντονότατο πρόβλημα ροχαλητού.Επίσης οι γονείς του, που τον παρακολουθούσαν το βράδυ στον ύπνο του, παρατήρησαν ότι εμφανίζει επεισοδια υπνικής άπνοιας. Ο νεαρός ασθενής είναι υπέρβαρος, μη καπνιστής και χωρίς υποκείμενο νόσημα. Κατά την εξέταση βιντεοενδοσκόπησης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο ανευρέθηκαν υπερτροφικές παρίσθμιες αμυγδαλές και υπερμεγέθης, μακρυά σταφυλή .
   Επειδή υπήρχε από το ιστορικό υποψία επεισοδίων υπνικής άπνοιας, ο ασθενής υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε ψηφιακή μελέτη καταγραφής ύπνου με μηχάνημα snore-check . Από την ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος προέκυψε πως ο ασθενής εμφανίζει  σοβαρές άπνοιες και μάλιστα 70 επεισόδια απνοιών σε κάθε 1 ώρα ύπνου (δείκτης ΑΗΙ:70). Η μέγιστη διάρκεια των απνοιών ήταν 57 δευτερόλεπτα, προσέγγιζε δηλαδή το ένα λεπτό.
  Τον Απρίλιο του 2021 ο ασθενής υποβλήθηκε σε  επέμβαση αμυγδαλόλυσης (συρρίκνωσης των αμυγδαλών) και εκτομής σταφυλής με τη βοήθεια συσκευής χειρουρικών υπερήχων. Η επέμβαση εξελίχθηκε στην ΩΡΛ Κλινική Αθηνών και η διάρκεια της δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά, ενώ και η αποθεραπεία εξελίχθηκε ομαλά. 
   Στις 1-5-2021 , ένα μήνα περίπου μετά την επέμβαση,ο 17χρονος υποβλήθηκε σε νέα μελέτη ύπνου με τη συσκευή snore-check. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των απνοιών είχε εντυπωσιακά μειωθεί σε μόλις 2,5 επεισόδια την ώρα -δείκτης ΑΗΙ 2,5 . Ταυτόχρονα , σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γονιών του το ροχαλητό του είχε εξαφανιστεί.