Θεραπεία ροχαλητού σε ασθενή με Μεθαιμοσφαιριναιμία.

Αρχική » Περιστατικά » Θεραπεία ροχαλητού σε ασθενή με Μεθαιμοσφαιριναιμία.

  1. Είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία παράγεται μια ανώμαλη ποσότητα μεθαιμοσφαιρίνης (μια μορφή αιμοσφαιρίνης). Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει και διανέμει το οξυγόνο στο σώμα. Στην μεθαιμοσφαιριναιμία, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο, αλλά δεν είναι σε θέση να το απελευθερώσει αποτελεσματικά στους ιστούς του σώματος. Έτσι, το αίμα έχει καφέ χρώμα αντί για φυσιολογικό κόκκινο. Η ύπαρξη μεθαιμοσφαιριναιμίας αναγνωρίζεται από τη διατήρηση του καφεκύανου χρώματος του αίματος του αρρώστου, ακόμη και μετά την έκθεση του δείγματος στον ατμοσφαιρικό αέρα. 
  2. Oι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, κυάνωση, αλλάγές στην πνευματική κατάσταση, ζαλάδες και πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη φυσική κατάσταση, υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο και σε βαριές καταστάσεις επιληπτικούς παροξυσμούς, κώμα και θάνατο. Το αρτηριακό αίμα είναι καφέ αντί κόκκινο, ενώ το δέρμα παίρνει μια χαρακτηριστική γαλαζωπή απόχρωση.
  3. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκαταλλέγεται ανάμεσα στις πιο σπάνιες ιατρικές ασθένειες.
Ασθενής με συγγενή μεθαιμοσφαιριναιμία και με έντονο καθημερινό ροχαλητό προσέρχεται στο ιατρείo του Δρ Φωτόπουλου. Tα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα (SPO2) του ασθενούς  σε ηρεμία κυμαίνονται περί το 55% (Φυσιολογικές Tιμές 96-99%). Από την κλινική εξέταση στο ιατρείο προκύπτει ότι ροχαλητό του προκαλείται από πολύ υπερτροφικές αμυγδαλές, που σχεδόν ακουμπούσαν μεταξύ τους (φιλούμενες) και από υπερτροφική σταφυλή. Από τον ενδοσκοπικό έλεγχο στη ρινική κοιλότητα, δε διαπιστώθηκε κάποιο ανατομικό εμπόδιο.
Αποφασίστηκε να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση αμυγδαλοπηξίας για συρρίκνωση της μάζας των αμυγδαλών και εκτομής τμήματος της σταφυλής, με τη βοήθεια συσκευής χειρουργικών υπερήχων. Η επέμβαση έλαβε χώρα στη ΩΡΛ Athens Clinic με υποβοηθούμενη αναισθησία και είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης, ο κορεσμός του Ο2 διατηρείται σταθερά πάνω από 60% (μέσος όρος 64%) Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αναίμακτη - δε χάθηκε ούτε μια σταγόνα αίματος - χάρη στη χειρουργική τεχνική των υπερήχων. Η έκβαση της επέμβασης ήταν  απόλυτα επιτυχής και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την ίδια κιόλας ημέρα. Δέκα μέρες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής ήταν σε αρίστη κατάσταση και πλήρως απαλλαγμένος από το ροχαλητό και τα προβλήματα διαταραχής του ύπνου του.