Υβριδική θεραπεία Συνδρόμου Aποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας

Αρχική » Περιστατικά » Υβριδική θεραπεία Συνδρόμου Aποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας

Ασθενής άνδρας ηλικίας 48 ετών, παχύσαρκος, προσήλθε στο ιατρείο με ιστορικό έντονου ροχαλητού και υποψία απνοιών. Από την εξέταση βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο στην οποία υποβληθηκε, διαπιστώθηκε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, υπετροφική σταφυλή και μεγάλο μέγεθος γλώσσας. ο ασθενής υποβλήθηκε σε μελέτη ύπνου με ψηφιακή ηχογράφηση του ύπνου του με συσκευή store-check. Τα αποτελέσματα της μελέτης του ήταν 60 επεισόδια άπνοιας την ώρα (δείκτης ΑΗΙ 60) με μέση διάρκεια απνοιών 45 δευτερόλεπτα. 

 Στον ασθενή προτάθηκε συνδυαστική-“υβριδική” θεραπεία με επέμβαση αποκατάστασης των ανατομικών προβλημάτων του(διόρθωση στραβού διαφράγματος-συρρίκνωση ρινικών κογχών και μείωση μεγέθους της σταφυλής) και τοποθέτηση ειδικού στοματονάρθηκα για την έλξη της γλώσσας προς τα εμπρός στη διάρκεια του ύπνου. 

 Η επέμβαση αποκατάστασης του στραβού διαφράγματος, συρρίκνωσης ρινικών κογχών και μείωσης μεγέθους της σταφυλής με Υπερήχους έγινε στην ΩΡΛ Κλινική Αθηνών και είχε συνολική διάρκεια 30 λεπτά. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν απόλυτα ομαλή και στη συνέχεια ο ασθενής παραπέμφθηκε σε ειδικό Οδοντίατρο για την τοποθέτηση στοματονάρθηκα (μασελάκι) στη διάρκεια του ύπνου του. 

 Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβλήθηκε σε νέα μελέτη ύπνου με ψηφιακή ηχογράφηση του ύπνου του με τη συσκευή store-check , προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση του. Τα αποτελέσματα έδειξαν εντυπωσιακή μείωση των επεισοδίων της άπνοιας από 60 σε 6,8 (δείκτης ΑΗΙ 6,8). Έτσι, χάρη στην υβριδική θεραπεία (Χειρουργικοί Υπέρηχοι και στοματονάρθηκας) ο ασθενής απέφυγε την χρήση μάσκας ύπνου C-PAP.