Θεραπεία κακοσμίας σε ασθενή

Αρχική » Περιστατικά » Θεραπεία κακοσμίας σε ασθενή

Γυναίκα ασθενής ηλικίας 35 ετών προσέρχεται στο ιατρείο του Δρ Φωτόπουλου με υποκειμενικό και αντικειμενικό σύμπτωμα μακροχρόνιας και καθημερινής  κακοσμίας, αφού το είχαν παρατηρήσει από κοινού με τον σύζυγό της. Από το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς δεν προέκυπτε καποια εμφανής αιτία κακοσμίας -κάπνισμα, γαστρίτιδα ,διατροφή , φάρμακα ή αλκοόλ-.  Η ασθενής είχε υποβληθεί σε επέμβαση αμυγδαλεκτομής σε μικρή ηλικία.
   Η ασθενής υποβλήθηκε σε εξέταση βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο στο ιατρείο, το αποτελεσμα της αποίας ήταν αρνητικό για ουσιώδη ευρήματα, πέραν μιας συρροής βλεννωδών στοιχείων με φωλεές πιθανών βακτηριδίων στο ρινοφάρυγγα. Παραλληλα, η ασθενής υποβλήθηκε σε εξέταση γαστρο-οισογαγοσκόπησης και ανευρέθη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση 2ου βαθμού.

Από την περιοχή εκείνη ελήφθη επίχρισμα με βαμβακοφόρο στυλεό , που εστάλη στο μικροβιολογικό εργαστήριο για καλλιέργεια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν στείρο. Επίσης, η ασθενής υποβλήθηκε σε ακτινογραφία παραρρινίων , που ανευρέθη κι αυτή φυσιολογική . Ο υπόλοιπος έλεγχος της ασθενούς ήταν αιματολογικές εξετάσεις για τα επίπεδα των βιταμινών D3 , Β12 και Ψευδαργύρου (Zn), τα οποία ήταν αρκετά πιο χαμηλά από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. 
   Η ασθενής υποβλήθηκε σε 30 συνεδρείες τοπικής καυτηρίασης της περιοχής με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένο με χλωριούχο ψευδάργυρο (ZnCl2). Επιπλέον, της συνεστήθη να κάνει πλύσεις με στοματικά διαλύματα με αρωματικά αιθέρια έλαια και ρινοπλύσεις με σησαμέλαιο  εμπλουτισμένο με  μαστίχα της Χίου. Παράλληλα, της χορηγήθηκαν σκευάσματα βιταμίνης Β12 και D3 σε θεραπευτικές δόσεις. Τέλος, έλαβε φαρμακευτική αγωγή από τον Γαστρεντερολόγο για την οισοφαγική παλινδρόμηση σε συνδυασμό με την κατάλληλη δίαιτα
   Το αποτέλεσμα μετά από 30 συνεδρείες με την τοπική επάλειψη του χλωριούχου ψευδαργύρου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό, τόσο για την ίδα την ασθενή , όσο και για το σύζυγό της, ενώ και οι φωλεές των βακτηριδίων με τις βλέννες είχαν εξαφανιστεί από την αντίστοιχη περιοχή του ρινοφάρυγγος, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο: