Ιατρείο ροχαλητού & απνοιών

Αρχική » Ιατρείο ροχαλητού & απνοιών


 
 
  • Αρχικά, κλείστε το ραντεβού σας με το γιατρό και συζητήστε  μαζί του το πρόβλημά σας. Έπειτα, ενημερωθείτε αναλυτικά από το γιατρό για τα αίτια και τις παραμέτρους του δικού σας ροχαλητού ή και απνοιών.
  • Στη συνέχεια, δείτε  κι εσείς στην υψηλής ευκρίνειας βιντεο-κάμερα  ποιο ανατομικό πρόβλημα (σταφυλή ,καμάρες, αμυγδαλές , διάφραγμα, κόγχες, κρεατάκια) είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό σας ή και την άπνοια σας. Η τελευταίας τεχνολογίας εύκαμπτη βιντεο-κάμερα Olympus χάρη στη πολύ μικρή διάμετρο (μόλις 3,2 χιλιοστά) εξασφαλιζει την εύκολη, ανώδυνη και ταχύτατη εξέταση ολόκληρου του  ανώτερου αεραγωγού από την είσοδο της μύτης μέχρι και τη γλωττίδα του λάρυγγα και την είσοδο της τραχείας χωρίς να χάνεται η συνέχεια των ανατομικών στοιχείων, αφού γίνεται σε μία και ενιαία διάβαση. Επίσης, χάρη στο ειδικό υδρόφιλο περίβλημα και τη μαλακή της σύσταση, η εύκαμπτη βιντεοκάμερα γλυστράει πιο εύκολα κατά τη δίοδό της από τα μαλακά μόρια του αεραγωγού κάνοντας έτσι την εξέταση εντελώς ανώδυνη. Η εξέταση απαιτεί μόνο μια πολύ ήπια τοπική αναισθησία  στη μύτη με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένο με ξυλοκαίνη. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης ο γιατρός ενημερώνει τον εξεταζόμενο για τη δυνατότητα θεραπείας των ανατομικών αιτίων του ραχαλητού ή της άπνοιας με τις πιο σύγχρονες  χειρουργικές μεθόδους. Η εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο μπορεί να συνδυαστεί με τη δοκιμασία βίαιης εισπνοής (δοκιμασία Muller) σε καθιστή ή ύπτια θέση, που δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, καθώς ιδιαίτερα σε σοβαρά αποφρακτικά απνοϊκά σύνδρομα υπάρχουν παραπάνω από 1 επίπεδα απόφραξης. Το βίντεο της ενδοσκόπησης στέλνεται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία του ιατρείου στο mail σας.
  • Σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει υπόνοια απόφραξης αεραγωγού χαμηλά στο λάρυγγα, στην επιγλωττίδα ή από σύσπαση των πλάγιων τοιχωμάτων του υποφάρυγγα ή όταν έχει ήδη αποτύχει μια θεραπευτική αγωγή, τότε έχει ένδειξη η εξέταση ενδοσκόπησης ύπνου υπό χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής-drug induced sleep endoscopy (D.I.S.E). Αυτή η ειδικού τύπου διαγνωστική εξέταση, χάρη στη “προσομοίωση Ύπνου” που δημιουργεί, φανερώνει με ακρίβεια τα επίπεδα απόφραξης του αεραγωγού, που προκαλούν την αποφρακτική άπνοια ύπνου, ιδιαίτερα όταν αυτά εντοπίζονται αρκετά βαθειά μέσα στο λάρυγγα. 
  •   Σε περίπτωση κατά την οποία  υπάρχει υποψία παρουσίας επεισοδίων υπνικής άπνοιας, τότε μπορεί άμεσα να προμηθευτεί ο ασθενής από το ιατρείο τη συσκευή Snore-Check,  ώστε να υποβληθεί το ίδιο κιόλας βράδυ σε ηχόγραμμα -μελέτη ψηφιακής καταγραφής ύπνου. Τα αποτελέσματα αναλύονται από το Ιατρικό Κέντρο Μελέτης Ύπνου-Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και κοινοποιούνται στον εξεταζόμενο την επόμενη κιόλας ημέρα. Το ηχόγραμμα Snore-Check χρησιμεύει για screening test, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα διεξαγωγής κανονικής Μελέτης Ύπνου σε περιπτώσεις που υπάρχει η υπόνοια σοβαρού συνδρόμου απνοιών.
  • Θεραπεία ροχαλητού και υπνικής άπνοιας με υπερήχους:  Στις έντονες περιπτώσεις ροχαλητού και στις περιπτώσεις  αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (OSA), έχει βρεί τα τελευταία χρόνια ιδανική ένδειξη για εφαρμογή, η χρήση των χειρουργικών υπερήχων. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη συσκευή που αποτελείται από μία γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας, οι οποίες μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που επενεργεί στο ανατομικό εμπόδιο που είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό (σταφυλή, αμυγδαλή, καμάρα, ρινική κόγχη, χόνδρινη άκανθα διαφράγματος κ.α.). Συνήθως, αρκεί μια απλή εκτομή της σταφυλής για δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα του ροχαλητού. Ενίοτε, μπορεί να χρειάζεται και μια ήπια πλαστική στις καμάρες της υπερώας ή και μια συρρίκνωση των αμυγδαλών για να ανοίξει κι άλλο ο αεραγωγός. Η όλη διαδικασία είναι απολύτως αναίμακτη, ανώδυνη και η διάρκειά της δεν ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά. Μπορεί μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία-με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και αναισθησιολογικής μέθης. Μέσα σε λίγες ώρες από το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα κι ο ασθενής απαλλάσσεται από το ροχαλητό του από το πρώτο κιόλας βράδυ. Ο μετεγχειρητικός πόνος, που είναι πολύ ηπιότερος από την κλασσική επέμβαση, κρατάει μόνο λίγες μέρες και ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μια ειδική δίαιτα με υδαρείς και χλιαρές τροφές για αυτό το διάστημα.