Συσχέτιση υπνικής άπνοιας & άνοιας

Αρχική » Νέα & Ανακοινώσεις » Συσχέτιση υπνικής άπνοιας & άνοιας
Η υπνική άπνοια, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συνδέεται με σχεδόν κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, καθώς διευκολύνει τη συσσώρευση «πλάκας» στον εγκέφαλο, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και προωθεί τη διαδικασία της νευροεκφύλισης.

AT170_300x250_4.gif
Η υπνική άπνοια, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το έντονο ροχαλητό και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής τη νύχτα, πολλές φορές συνεπάγεται αλλεπάλληλες διακοπές του ύπνου και δεν επιτρέπει την επαρκή και συνεχή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η θεωρία που προτείνουν οι ερευνητές ως συνδετικό κρίκο μεταξύ άπνοιας και άνοιας σχετίζεται με την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, καθώς έχει ως συνέπεια την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και τη διατάραξη της ισορροπίας ενός ωφέλιμου ενζύμου που αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Γιου Λενγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από ανάλυση 14 παλαιότερων μελετών, κατέληξαν πως τα άτομα με υπνική άπνοια είναι 26% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια.
«Η υπνική άνοια αποτελεί πιθανό τροποιποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, ενώ δυστυχώς η άνοια είναι μη αναστρέψιμη, επομένως θεραπεύοντας την άπνοια είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας» τονίζει η Λενγκ «Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις συνήθειες του ύπνου των ασθενών τους».