Επεμβάσεις με υπερήχους

Αρχική » Νέα & Ανακοινώσεις » Επεμβάσεις με υπερήχους    Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικά μεθόδων σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες.Ειδικά όσον αφορά την Ωτορινολαρυγγολογία, έχει αναπτυχθεί τελευταία η χρήση των χειρουργικών υπερήχων, βρίσκοντας εφαρμογή και στη θεραπεία του ροχαλητού και των απνοιών. Πρόκειται για μια σύγχρονη συσκευή που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων. Οι συχνότητες στέλνονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου που είναι ένα νυστέρι από τιτάνιο, που ταλαντώνεται με 4000 στροφές /sec.  Ανάλογα με το ποιο είναι το ανατομικό μόρφωμα-εμπόδιο που θέλουμε να παρέμβουμε, εφαρμόζεται ειδική κεφαλή υπερήχων είτε είναι νυστέρι για άκανθα διαφράγματος και σταφυλή με  καμάρα μαλθακής υπερώας  , είτε ακίδα για υπερτροφική κόγχη και αμυγδαλές. Η μεγάλη συχνότητα των ταλαντώσεων εξασφαλίζει συνθήκες πλήρους αποστείρωσης για τον ασθενή. Επίσης, η μέθοδος είναι εντελώς αναίμακτη , καθώς γίνεται ταυτόχρονος καυτηριασμός των αγγείων διαμέτρου μέχρι 0.5 cm.
   
  •    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ
Σε περίπτωση που υπάρχει χόνδρινη άκανθα ρινικού διαφράγματος, γίνεται διόρθωση αυτής με την τεχνική του χειρουργικού υπερήχου εύκολα, ανώδυνα και αναίμακτα. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει σε Νοσοκομείο με μια ελαφρά Αναισθησία (πχ μέθη) ή ακόμα και  με πολύ καλή τοπική νάρκωση (Ξυλοκαiνη-αδρεναλίνη). Η επέμβαση με υπερήχους διαρκεί 15 λεπτά με μισή ώρα και μετά το πέρας αυτής  τοποθετείται ελαφρύς πωματισμός στα ρουθούνια (Fusidine) για λίγες ώρες και ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του. Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, που προωθούνται από τη γεννήτρια στο νυστέρι από τιτάνιο του ΥΠΕΡΗΧΟΥ, εξασφαλίζεται πλήρης αποστείρωση για τον ασθενή και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις περιορίζονται στο ελάχιστο. Η κεφαλή που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του χόνδρου του ρινικού διαφράγματος είναι το νυστέρι από τιτάνιο, το οποίο εξασφαλίζει αναίμακτη τομή καυτηριάζοντας όλα τα αγγεία με διάμετρο μικρότερη του 0.5 cm. Συνήθως συνδυάζεται με καυτηρίαση των υπερτροφικών ρινικών κογχών  για καλύτερη ρινική αναπνοή. Ο υπέρηχος εξασφαλίζει αναίμακτες συνθήκες και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που λειτουργεί (<70 βαθμοί Κελσίου) δεν προκαλεί κακώσεις στους ιστούς σε σχέση με τις Ραδιοσυχνότητες και τα Laser. Eίναι πολύ σημαντικό ότι δε χρειάζεται καν νοσηλεία σε Κλινική ή Νοσοκομείο για την επέμβαση του ρινικού διαφράγματος, αφού η όλη διαδικασία και οι χειρισμοί είναι πολύ πιο ήπιοι για τον ασθενή.O δε ασθενής αναπνέει από το πρώτο κιόλας βράδυ καθώς τοποθετούνται μέσα στη μύτη ειδικά σωληνάκια με αεραγωγούς , τα οποία αφαιρούνται το επόμενο πρωί. Δεν υπάρχει ουδεμία εξωτερική παραμόρφωση στη μύτη , ούτε οιδήματα ή μελανιές στο πρόσωπο και η όλη γενική εικόνα του ασθενούς είναι σα να μην έχει χειρουργηθεί. Ο δε μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς δεν υπάρχουν ράμματα μέσα στη μύτη ούτε μεγάλες γάζες που να ενοχλούν τον άρρωστο.
  •    ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ
Σε περίπτωση που το ροχαλητό του ασθενούς οφείλεται σε υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, που αποφράζουν σχεδόν εντελώς το ρινικό κανάλι, ειδικά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο καυτηριασμός με τους χειρουργικούς υπερήχους. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί εύκολα να γίνει στο ιατρείο μόνο με μια τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδική κεφαλή , η οποία διαπερνά το σώμα της ρινικής κόγχης και τη συρρικνώνει δραστικά , ανοίγοντας επαρκή χώρο στο ρινικό κανάλι για τη δίοδο του αέρα. Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, διασφαλίζεται πλήρης αποστείρωση για τον ασθενή. Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία, που δουλεύει ο υπέρηχος, βοηθάει στο να αποφεύγονται εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις των ιστών, βραχύνοντας το χρόνο ανάρρωσης και κάνοντας την όλη διαδικασία πιο ήπια για τον ασθενή.
  •     ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ-ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΥΣΗ
   Στις υπερμεγέθεις αμυγδαλές, που ευθύνονται για ροχαλητό ή και άπνοιες ύπνου, τότε η καλύτερη θεραπεία είναι η συρρίκνωση του μεγέθους τους με Υπερήχους. Η διαδικασία είναι εντελώς ατραυματική, ανώδυνη και αναίμακτη, ενώ μπορεί να γίνει κατά περίπτωση  και στο ιατρείο  με τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδική κεφαλή-ακίδα η οποία εισχωρεί μέσα στη μάζα των αμυγδαλών και τις εξαχνώνει. Η μέθοδος είναι ιδανική για παιδιά και για ασθενείς που δε θέλουν να αφαιρέσουν τις αμυγδαλές τους, καθώς διασφαλίζεται ο λειτουργικός –αμυντικός ρόλος των αμυγδαλών αφού απλά μειώνεται η μάζα τους και ο αμυγδαλικός ιστός που παραμένει διατηρεί την ανοσοποιητική του λειτουργία. Ο πόνος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις άλλες μεθόδους (κλασσική, LASER, RF) και ο ενήλικος ή το παιδί μπορεί να πάει αμέσως σπίτι του, ακολουθώντας μια ειδική διατροφή και τη αμέσως επόμενη μέρα να επιστρέψει στα καθήκοντά του ή στο Σχολείο, ακολουθώντας μόνο μια ειδική διατροφή για ολίγες ημέρες.

  • ΕΚΤΟΜΗ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΑΡΥΓΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
 Σε ασθενείς με πολύ μακριά ή πεπλατυσμένη σταφυλή που δημιουργεί προβλήματα  ροχαλητού ή άπνοιας, συνιστάται μια εκτομή ή λέπτυνση της σταφυλής με Υπέρηχο ή Ραδιοσυχνότητες RF με τοπική αναισθησία. Παράλληλα, μπορεί αν υπάρχει ένδειξη, να γίνει τροποποιημένη φαρυγγοπλαστική (U.P.P.P) με εκτομή υπερώιων καμαρών εφόσον αυτές είναι στενές και συμμετέχουν στη δημιουργία άπνοιας ή ροχαλητού. Η ιδανική κεφαλή που χρησιμοποιείται αυτήν την περίπτωση είναι μια πολύ λεπτή ακίδα με διαστάσεις μιας τρίχας, η οποία είναι απόλυτα ατραυματική για τους ιστούς του φάρυγγα και επομένως είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ  κάνει τέλεια αιμόσταση καυτηριάζοντας όλα τα μικρά αγγεία.

  • ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) βασανίζει μεγάλο αριθμό παιδιών υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους (ροχαλητό-άπνοιες-επανειλημμένες λοιμώξεις- ωτίτιδες). Η αφαίρεση τους με τον ειδικό Aδενοτόμο Ραδιοσυχνοτήτων παρέχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική μέθοδο. Πρόκειται για συχνότητες ραδιοκυμάτων απόλυτα εφαρμόσιμων στους ανθρώπινους ιστούς. Η επέμβαση πρέπει να γίνει με Γενική Αναισθησία και διαρκεί ολίγα μόνο λεπτά. Εν συνεχεία το παιδί παραμένει για λίγη ώρα για παρακολούθηση στην Κλινική και μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του σε πολύ καλή κατάσταση. Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε σχέση με την κλασσική αδενοτομή, ενώ χάρη στις Ραδιοσυχνότητες διασφαλίζονται εντελώς αναίμακτες συνθήκες για το παιδί. Η όλη διαδικασία είναι τόσο ήπια που το παιδί μπορεί να πάει κανονικά στο σχολείο από την επόμενη κιόλας ημέρα.