Υπέρηχοι θεραπεύουν 17χρονο με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας

Αρχική » Νέα & Ανακοινώσεις » Υπέρηχοι θεραπεύουν 17χρονο με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας


Έφηβος ασθενής  ηλικίας 17 ετών προσέρχεται στο ιατρείο με εντονότατο πρόβλημα ροχαλητού.Επίσης οι γονείς του, που τον παρακολουθούσαν το βράδυ στον ύπνο του, παρατήρησαν ότι εμφανίζει επεισοδια υπνικής άπνοιας. Ο νεαρός ασθενής είναι υπέρβαρος, μη καπνιστής και χωρίς υποκείμενο νόσημα. Κατά την εξέταση βιντεοενδοσκόπησης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο ανευρέθηκαν υπερτροφικές παρίσθμιες αμυγδαλές και υπερμεγέθης, μακρυά  σταφυλή .
   Επειδή υπήρχε από το ιστορικό υποψία επεισοδίων υπνικής άπνοιας, ο ασθενής υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε ψηφιακή μελέτη καταγραφής ύπνου με μηχάνημα snore-check . Από την ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος προέκυψε πως ο ασθενής εμφανίζει  σοβαρές άπνοιες και μάλιστα 70 επεισόδια απνοιών σε κάθε 1 ώρα ύπνου (δείκτης ΑΗΙ:70). Η μέγιστη διάρκεια των απνοιών ήταν 57 δευτερόλεπτα, προσέγγιζε δηλαδή το ένα λεπτό.

  Τον Απρίλιο του 2021 ο ασθενής υποβλήθηκε σε  επέμβαση αμυγδαλόλυσης (συρρίκνωσης των αμυγδαλών) και εκτομής σταφυλής με τη βοήθεια συσκευής χειρουρικών υπερήχων. Η επέμβαση και η αποθεραπεία εξελίχθηκαν ομαλά. 

   Στις 1-5-2021 , ένα μήνα περίπου μετά την επέμβαση,ο 17χρονος υποβλήθηκε σε νέα μελέτη ύπνου με τη συσκευή snore-check. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των απνοιών είχε εντυπωσιακά μειωθεί σε μόλις 2,5 επεισόδια την ώρα -δείκτης ΑΗΙ 2 . Ταυτόχρονα , σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γονιών του το ροχαλητό του είχε εξαφανιστεί.