Πως με τη βοήθεια των υπερήχων θα ακοκτήσεις καθαρή & βαθιά αναπνοή

Αρχική » Αρθρογραφία » Πως με τη βοήθεια των υπερήχων θα ακοκτήσεις καθαρή & βαθιά αναπνοή


Αρχίζουμε με τα βασικά: το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό χώρισμα που χωρίζει τα δυο ρουθούνια εσωτερικά στη μύτη και το οποίο αποτελείται από δυο τμήματα -ένα εξωτερικό κομμάτι από χόνδρο και ένα εσωτερικό οστέινο (από κόκαλο). Όλα καλά μέχρι εδώ εκτός και αν το δικό σου διάφραγμα είναι στραβό (σκολίωση), γεγονός που προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην αναπνοή από τη μύτη.
> Ποια είναι τα αίτια του στραβού διαφράγματος;
Το πιο συχνό αίτιο της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι η κληρονομική προδιάθεση. Άλλα αίτια σκολίωσης του διαφράγματος μπορεί να είναι κακώσεις ή τραυματισμοί της μύτης και χειρουργικές επεμβάσεις.
> Ποια τα κυριότερα συμπτώματα αυτής της ρινικής σκολίωσης;
Οι συνέπειες του στραβού διαφράγματος μπορούν να είναι έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, στοματική αναπνοή, ξηρότητα στο λαιμό, ροχαλητό ή ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας. Επίσης, μπορεί να έχουμε συχνές ιγμορίτιδες και μέσες ωτίτιδες. Τέλος, ευθύνεται για συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ευερεθιστότητα, πεσμένη ενέργεια και πρωινή κακοδιαθεσία.
> Πόσο εύκολα γίνεται στο ΩΡΛ ιατρείο η διάγνωση του διαφράγματος και των άλλων παθήσεων στη μύτη ;
Η διάγνωση της σκολίωσης του διαφράγματος γίνεται με ενδοσκοπική εξέταση με βιντεοκάμερα. Με αυτό τον τρόπο, γρήγορα και εντελώς ανώδυνα, ελέγχονται όλα τα προβλήματα μέσα στη μύτη -χόνδρινες ρινικές άκανθες ή σκολίωση του οστέινου τμήματος του διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) καθώς και ρινικοί πολύποδες που σχετίζονται ή όχι με αλλεργική ρινίτιδα.
> Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται η ενδοσκοπική εξέταση του διαφράγματος με βιντεοκάμερα πριν από την απόφαση για το χειρουργείο;
Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης με βιντεοκάμερα είναι ότι εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επέμβασης και εάν είναι αυτή απαραίτητη. Επίσης, μας δείχνει ξεκάθαρα αν το πρόβλημα του διαφράγματος αφορά το κόκαλο ή το χόνδρο. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε με ασφάλεια την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική. Τέλος, χάρη στον καλύτερο σχεδιασμό της επέμβασης ελαχιστοποιούνται τα ποσοστά των χειρουργικών αποτυχιών και υποτροπών.
> Πώς γίνεται η θεραπεία του στραβού διαφράγματος με υπερήχους;
Στις περιπτώσεις που το ανατομικό πρόβλημα του διαφράγματος εντοπίζεται στο χόνδρινο τμήμα, η καλύτερη θεραπεία του γίνεται με το χειρουργικό υπέρηχο. Πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από μία γεννήτρια, η οποία παράγει ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων ως και 44000 Hz και μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που αποτελείται από ένα νυστέρι από τιτάνιο. Η κεφαλή του υπερήχου παρεμβαίνει στο χόνδρινο τμήμα που πρέπει να αφαιρεθεί -συνήθως χόνδρινη άκανθα- και έτσι αυτό κόβεται γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα.
> Γιατί είναι προτιμότερο να διορθωθεί το διάφραγμα με τους υπέρηχους;
Επειδή καθιστούν την όλη επέμβαση του διαφράγματος πολύ πιο ήπια για τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει γρηγορότερα στις δραστηριότητές του. Δεν καθίσταται αναγκαία η παραμονή στο νοσοκομείο, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν σπίτι του.
Επίσης:
- Είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.
- Δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν κάνουν εγκαύματα στους ιστούς.
- Αποφεύγονται οι διεγχειρητικές λοιμώξεις , χάρη στις πολύ υψηλές συχνότητες των υπερήχων.
- Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, αφού δε χρησιμοποιούνται ράμματα ή νυστέρι.
- Γίνεται να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία, με τοπική νάρκωση ή μέθη.
- Επιπλέον, η συνολική διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και επομένως η ανάνηψη του ασθενούς γίνεται πολύ ταχύτερα, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου μαυρίσματα, πρηξίματα ή σημάδια και μελανιές στο πρόσωπο ή στη μύτη.