Πως οι υπέρηχοι θα σε απαλλάξουν από το ροχαλητό

Αρχική » Αρθρογραφία » Πως οι υπέρηχοι θα σε απαλλάξουν από το ροχαλητό


Ορισμός-Τι είναι ροχαλητό: Είναι ο θόρυβος που προκαλείται στη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των μαλακών ιστών,  κυρίως του φάρυγγα,  κατά τη  δίοδο του αέρα από το στενωμένο αυλό του ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως κατά τη φάση της εισπνοής. Ο θόρυβος αυτός είναι συνήθως χαμηλών συχνοτήτων και επαναλαμβανόμενος,.Το ροχαλητό είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, που βασανίζει όχι μόνον αυτούς που το εμφανίζουν αλλά κυρίως τους συντρόφους τους. Περίπου το 50% των ενηλίκων ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά. Οι επιπτώσεις του ροχαλητού στη σχέση ενός ζευγαριού μπορεί να είναι καταστροφικές.
Που οφείλεται όμως το ροχαλητό;
Το ροχαλητό προκαλείται από τον κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα και κυρίως της σταφυλής, της υπερώας και των αμυγδαλών, κατά τη δίοδο του αέρα. Γιατί κατά την ημέρα όταν είμαστε ξύπνοι δε ροχαλίζουμε; Κατά τη διάρκεια της ημέρας δε ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τις παραπάνω δομές του φάρυγγα  σε σταθερή κατάσταση.
Πως γίνεται διάγνωση του αιτίου του ροχαλητού; Ποια τα ανατομικά εμπόδια στη δίοδο του αέρα που προκαλούν  την εκδήλωσή του;
Απαραίτητη για την ανεύρεση του ανατομικού αιτίου του ροχαλητού είναι η εξέταση  σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο με εύκαμπτη βιντεοκάμερα για τον ακριβή εντοπισμό των πιθανών ανατομικών ανωμαλιών του αεραγωγού. Τα κυριότερα ανατομικά εμπόδια, που μπορούν να προκαλέσουν στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια και ροχαλητό είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες στη μύτη, οι ρινικοί πολύποδες, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στο ρινοφάρυγγα-υπεύθυνα για το παιδικό ροχαλητό, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η υπερτροφική ή μακριά σταφυλή και οι στενές καμάρες της μαλθακής υπερώας από το φάρυγγα η παχιά γλώσσα κ.α
Πέραν των ανωτέρων ανατομικών στοιχείων, ροχαλητό προκαλείται επίσης και από την κατανάλωση αλκοόλ ή μεγάλων γευμάτων πολύ αργά το βράδυ, το κάπνισμα, την αλλεργική ρινίτιδα, τα υπνωτικά χάπια, την ύπτια στλαση του ύπνου, την παχυσαρκία, το σάκχαρο, τον υποθυρεοειδισμό κλπ.
Ποια τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού;
Λόγω της κακής ποιότητας ύπνου είναι συχνοί οι πρωινοί πονοκέφαλοι, το πρωινό αίσθημα κόπωσης , κακοδιαθεσίας ή εκνευρισμού και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η ασυνήθιστη υπνηλία την ημέρα ακόμα και κατά την οδήγηση, η νωθρότητα, οι διαταραχές της συγκέντρωσης και η πτώση της λίμπιντο.
Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;
Εάν αυτό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) – “Sleep apnea syndrome”, το οποίο διαγιγνώσκεται με μελέτη ύπνου και το οποίο έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, καθώς εμπλέκεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες κ.α
Πως θεραπεύεται το ροχαλητό με τους υπερήχους;
 Οι χειρουργικοί υπέρηχοι αποτελούνται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες μεταφέρονται μέσω ενός κυματοδηγού στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που διορθώνει το ανατομικό εμπόδιο που είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό (αμυγδαλή, σταφυλή, ρινικό διάφραγμα, κόγχη κ.ά.)
 Γιατί οι υπέρηχοι είναι η καλύτερη λύση για το ροχαλητό; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
• είναι σχεδόν ανώδυνοι αφού δε χρησιμοποιούν ράμματα και νυστέρι.
• είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.
• οι ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας δημιουργούν τέλεια αποστείρωση.
• δεν προκαλούν καθόλου  θερμική βλάβη (εγκαύματα)  στους γειτονικούς ιστούς, καθώς λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους 70°C .
• μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία (τοπική ή μέθη)
• κάνουν την επέμβαση πολύ πιο ήπια και σε λίγη ώρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.


 
Δρ. Ηλίας Φωτόπουλος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών