Το αυτί του κολυμβητή

Αρχική » Αρθρογραφία » Το αυτί του κολυμβητή


Είναι ένα από τά πολλά ονόματα πού δίνουμε για να περιγράψουμε τις καλοκαιρινές εξωτερικές ωτίτιδες ή αλλιώς τις λοιμώξεις του καναλιού του έξω ακουστικού  πόρου που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο. Ορισμένες φορές προκαλείται από κάποιο μύκητα αλλά πιο συχνά, ιδίως όταν πονάει πολύ προκαλείται από κοινά παθογόνα βακτήρια (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα).


Μηχανισμός : Όταν το νερό μπαίνει μέσα στο αυτί μπορεί να παρασύρει βακτήρια  ή μύκητες μέσα σε αυτό. Συνήθως το νερό βγαίνει εξω, το αυτί στεγνώνει και τα μικρόβια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Αλλά ορισμένες φορές το νερό παραμένει παγιδευμένο μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ΕΑΠ) με συνέπεια  το δέρμα του να γίνεται υδαρές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, πού επιμολύνουν την περιοχή.

 Συμπτώματα : Aρχικά δημιουργείται αίσθημα πληρότητας στο αυτί ενώ μπορεί να συνυπάρχουν βαρηκοΐα και εμβοές. Στήν ωτίτιδα που προκαλείται από μύκητες (ωτομύκωση) αυτό που ενοχλεί πιο πολύ τον πάσχοντα είναι ο κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι βασανιστικός . Μπορεί ακόμα να αρχίσει να τρέχει ένα διαυγές υγρό πού αργότερα γίνεται γαλακτώδες Στη βακτηριακής αιτιολογίας ωτίτιδα το αυτί είναι πολύ επώδυνο στην ψηλάφηση και ειδικά στην περιοχή του τράγου.Είναι δυνατόν κάποιοι λεμφαδένες της σύστοιχης τραχηλικής πλευράς να εμφανιστούν διογκωμένοι και επώδυνοι.


 Προδιαθεσικοί παράγοντες : Εχει βρεθεί ότι τα άτομα με κνησμώδη ξεφλουδισμένα αυτιά και άτομα με τη τάση να μαζεύουν πολύ κερί (κυψέλη) στον ΕΑΠ καθώς και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσουν αυτί του κολυμβητή.


Θεραπεία: Για τη μεν ωτoμύκωση συνίσταται προσεκτικός καθαρισμός και αφαίρεση  με αναρρόφηση της μάζας των μυκήτων και κατόπιν ενστάλαξη βορικούχου αλκοόλης 10% για 10 μέρες. Επίσης η ενστάλαξη μυκοστατικών σταγόνων Canesten είναι πολύ αποτελεσματική. Όσον αφορά τη βακτηριακή ωτίτιδα ιδανική είναι η ενστάλαξη αντιβιοτικών σταγόνων με κορτιζόνη και η συγχορήγηση από το στόμα του κατάλληλου αντιβιοτικού.
Βασική προϋπόθεση είναι η αποφυγή της επαφής με το νερό, ώστε να διατηρείται στεγνός ο ΕΑΠ.


Πρόληψη: Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενστάλαξη λευκού οινοπνεύματος μόλις νοιώσουμε ότι έχει παγιδευτεί νερό μέσα στο αυτί. Επίσης έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ειδικές σταγόνες που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές (dry ear) και πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθούν στην αφαίρεση του παγιδευμένου νερού από το αυτί.
Τέλος, άτομα που έχουν την τάση να μαζεύουν πολύ κερί στα αυτιά καλό είναι να προσέρχονται στον ΩΡΛ για καθαρισμό πριν αρχίσει η κολυμβητική περίοδος.    


    
ΗΛΙΑΣ .Π. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ