Ενδοσκόπηση ύπνου

Αρχική » Νέα & Ανακοινώσεις » Ενδοσκόπηση ύπνου


Τι είναι η ενδοσκόπηση ύπνου υπό φαρμακευτική Αγωγή-drug induced sleep endoscopy (DISE); 

Πρόκειται για μια προηγμένου τύπου εξέταση, που χρησιμεύει στη διάγνωση των αιτίων της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Στην ουσία γίνεται μια φαρμακευτική ύπνωση στον εξεταζόμενο με ειδικά υπναγωγά φάρμακα υπό την επίβλεψη Αναισθησιολόγου και μετά ακολουθεί διάβαση ολόκληρου του ανωτέρου αεραγωγού (από την είσοδο της  μύτης μέχρι και βαθειά κάτω στο λάρυγγα) με ειδικό εύκαμπτο βιντεο-ενδοσκόπιο, που καταγράφει όλα τα επίπεδα της απόφραξης του αεραγωγού στη διάρκεια των απνοιών. Χάρη σε αυτήν την ¨προσομοίωση¨ ύπνου, δημιουργούνται οι κατάλληλες για τον εξεταζόμενο συνθήκες μελέτης των απνοιών του. Με αυτό τον τρόπο αξιολογείται η αναγκαιότητα ή μη μιας πιθανής επεμβάσεως καθώς και ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός του χειρουργείου για την αποκατάσταση των ανατομικών εμποδίων, που ευθύνονται για τα επεισόδια των απνοιών.


Ποιες οι ενδείξεις της Ενδοσκόπησης Ύπνου;

 Όταν υπάρχει απόφραξη στο επίπεδο της επιγλωττίδας (ευκίνητη επιγλωττίδα) ή στο επίπεδο του λάρυγγα (μη εμφανής κατά την εγρήγορση λαρυγγομαλακία) και σε περιπτώσεις αποτυχίας των συνήθων θεραπευτικών πρακτικών, τότε έχει ένδειξη η Ενδοσκόπηση ύπνου-drug induced sleep endoscopy (DISE) . H εξέταση πρέπει να εκτελεστεί σε ειδικό κέντρο με υποβοηθούμενη αναισθησία και είναι χρήσιμη για την αναγνώριση των επιπέδων απόφραξης χαμηλότερα από το επίπεδο του υποφάρυγγα και ειδικά στο λάρυγγα και στην επιγλωττίδα. Επίσης, σε περιπτώσεις που το αίτιο της απόφραξης οφείλεται σε σύσπαση στα πλάγια τοιχώματα του κατώτερου φάρυγγα και υποφάρυγγα ή εντοπίζεται στο επίπεδο πάνω από τις αμυγδαλές, τότε αυτά καταδυκνείονται με την ενδοσκοπική εξέταση ύπνου. Ακόμη, έχει ένδειξη στους ασθενείς εκείνους που δεν μπορούν να ανεχτούν τη Μελέτη Ύπνου ούτε σε ειδικό κέντρο ούτε με συσκευή στο σπίτι τους. 

Που μπορεί να γίνει η sleep endoscopy;

 Επειδή πρόκειται για  εξειδικευμένη εξέταση μεγάλης ευαισθησίας και αφορά   κατά κανόνα άτομα πάσχοντα από Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, που είναι υψηλού κινδύνου, επιβάλλεται να διεξάγεται σε ειδικά κέντρα, που παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες φαρμακευτικής ύπνωσης και διαθέτουν εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας. Τέτοιες συνθήκες υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, αλλά  και ασφάλειας για τον εξεταζόμενο παρέχει η ORL ATHENS CLINIC   σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κλινικής. Αφού χορηγηθεί η εξατομικευμένη για τον ασθενή φαρμακευτική δόση για την ύπνωση αυτού, υπό την επίβλεψη Ειδικού Αναισθησιολόγου, γίνεται η διάβαση με ειδικό εύκαμπτου τύπου ενδοσκόπιο συνδεδεμένο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας ολόκληρου του ανωτέρου αεραγωγού από τη μύτη έως κάτω στο λάρυγγα. Χάρη στη κάμερα υψηλής ευκρίνειας, αναγνωρίζονται με λεπτομέρεια όλα τα ανατομικά εμπόδια  που προκαλούν τα επεισόδια των απνοιών. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της θεραπείας των απνοιών και του ροχαλητού.