Συρρίκνωση υπερτροφικών κογχών


Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης στις περισσότερες υπερτροφίες ρινικών κογχών είναι η αιτιολογική θεραπεία, η άρση δηλαδή του αιτιολογικού παράγοντα που προκαλεί το πρόβλημα στη λειτουργία ή στο μέγεθος των ρινικών κογχών. ‘Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που το αίτιο της υπερτροφίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα, επικεντρωνόμαστε στη θεραπεία της αλλεργίας, είτε με συνδυασμό κορτιζονουχων ρινικων σπρέυ και αντισταμινικων χαπιών είτε με απευαισθητοποίηση του αλλεργικού παράγοντα και ανοσοθεραπεία. Εάν το πρόβημα είναι η φαρμακευτική ρινίτιδα γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρινικά σπρέυ. Σε περίπτωση ξηράς ρινίτιδας έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ρινοπλύσεις με αλατόνερα και οι ρινικές μαλακτικές αλοιφές. 
Σε  επίμονες περιπτώσεις χρόνιας ρινιτδας με υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, έχουν ιδανική ένδειξη για εφαρμογή οι χειρουργικοί υπέρηχοι, οι οποίοι χάρη στις ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων συρρικνώνουν τις κόγχες αναίμακτα και χωρίς να προκαλούν τη θερμική βλάβη  ή έγκαυμα των άλλων μεθόδων στους διπλανούς ιστούς. Το δε αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τις μεθόδους καυτηριασμού ρινικών κογχών. Οπωσδήποτε, μεγάλη σημασία έχει και η προσπάθεια ελέγχου των προδιαθεσικών και αιτιολογικών παραγόντων από το περιβάλλον στη διατήρηση και χρονική επιμήκυνση του αποτελέσματος των υπερήχων. Έτσι, σε καπνιστές συστήνεται να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Επίσης, σε αλλεργικούς γίνεται θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είτε συμπτωματική, με  συνδυασμό κορτιζονουχων ρινικών σπρέυ και αντισταμινικων χαπιών είτε αιτιολογική θεραπεία με απευαισθητοποίηση του αλλεργικού παράγοντα και ανοσοθεραπεία.
Πως γίνεται η συρρίκνωση των υπερτροφικων κογχών με υπερήχους και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
Η συρρίκνωση των υπερτροφικών κογχών με υπερήχους γίνεται εύκολα και ανώδυνα ακομα και χωρίς Γενική Αναισθησία, με αναισθησιολογική μέθη ή τοπική νάρκωση και διαρκεί πολύ λίγη ώρα. Ακόμα, συνήθως, δεν απαιτεί το ρινικό επιπωματισμό  με γάζες μέσα στη μύτη. Επίσης, ο ασθενής λόγω της ηπιότητας της μεθόδου δεν ταλαιπωρείται από χειρισμούς, κακώσεις  ή θερμικά εγκαύματα στους ιστούς της μύτης. Τέλος, επιστρέφει πολύ συντομότερα σιτην εργασία του και στις δραστηριότητές του. Ο μόνος περιορισμός μετά την επέμβαση είναι να μην πετάξει με αεροπλάνο και να μη σηκώνει βάρη και να μη γυμνάζεται για περίπου πέντε ημέρες.


Συνήθη Προβλήματα


Χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα

Συνήθεις Διαγνώσεις