Θεραπεία εμβοών -ιλίγγου


ΔΙΑΙΤΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με την κατάλληλη δίαιτα, είναι δυνατόν κάποιοι ασθενείς –όχι όλοι- να εμφανίσουν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Η λογική είναι ότι σταθεροποιείται η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στο σώμα γενικότερα και ειδικότερα στο εσωτερικό αυτί, δηλαδή στον κοχλία και τον λαβύρινθο. Για παράδειγμα όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, η συγκέντρωση του στο αίμα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση. Επίσης, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται με πιθανό αποτέλεσμα την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών, όμως,  αυξάνεται και στο εσωτερικό αυτί με αποτέλεσμα την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Στην οξεία φάση της κρίσης του ιλίγγου έχει νόημα η χορήγηση αντιλαβυρινθικών Vertigo-Vomex p.os  ή Supp Vertirosan 1Χ2 επί 4 ημέρες. Επίσης , σε εμετικά επεισόδια χρειάζεται η λήψη αντιεμετικής αγωγής Primperan. Η βασική αγωγή της λαβυρινθικής υπαισθησίας συνίσταται στη λήψη β-ιστίνης(Antivomx3 ,Betavert x2) , που αποσκοπεί στην ενίσχυση της λαβυρινθικής λειτουργίας.

Διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά: Στα συμπληρώματα διατροφής εξέχουσα  θέση καταλαμβάνει σε πολλές χώρες το  εκχύλισμα  φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογένεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.-Βιταμίνες  C, D ,E.-Άλλα αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου  κρασιού.
Η θεραπεία του ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που εφαρμόζουμε στις διάφορες παθήσεις του αυτιού και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί αντιστάθμισμα, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι ασκήσεις αυτές ταξινομούνται:
  • Σε ασκήσεις των ματιών. Προς τα επάνω, μετά προς τα κάτω και στη συνέχεια από τη μία πλευρά στην άλλη ακολουθώντας το δάκτυλο.
  • Σε ασκήσεις του κεφαλιού. Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω. Στη συνέχεια στροφή από τη μία πλευρά στην άλλη.
  • Σε ασκήσεις του κορμού όρθιοι. Σταθείτε όρθιος, σκύψετε να πάρετε ένα αντικείμενο από το έδαφος και σταθείτε πάλι όρθιος. Στην συνέχεια σταθείτε όρθιος και εκτελείτε περιστροφικές κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιά.
  • Σε ασκήσεις ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Στροφή όλου του σώματος προς τη μια πλευρά, σηκώνεστε καθιστοί στο κρεβάτι, ξαπλώνετε προς την αντίθετη πλευρά και στη συνέχεια στρέφεστε ανάσκελα.
Οι ασκήσεις γίνονται τέσσερις φορές την ημέρα, από 3 σετ των 5 επαναλήψεων κάθε φορά. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Συμπερασματικά οι αιθουσαίες ασκήσεις βοηθούν στην αντιρρόπηση του ιλίγγου λαβυρινθικής αιτιολογίας, θα πρέπει όμως να γίνονται μετά από τον αποκλεισμό με κατάλληλες εξετάσεις μερικών ευτυχώς σπανίων νοσημάτων.