Ενδοσκοπική μικροχειρουργική ιγμορείων


Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων -F.E.S.S μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε χρόνιες  σοβαρές καταστάσεις, που μέχρι τώρα χρειάζονταν ακρωτηριαστικές και επώδυνες επεμβάσεις, με αρκετές επιπλοκές και πολλές ημέρες νοσηλείας. Όλες αυτές οι καταστάσεις τώρα αντιμετωπίζονται χάρη στην ενδοσκοπική χειρουργική εντελώς ανώδυνα, χωρίς εξωτερικές τομές και χωρίς γάζες στη μύτη. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι το πολύ για μία βραδιά. Με ειδικό σετ εργαλείων Μικροχειρουργικής και υπό συνεχή παρακολούθηση με κάμερα συνδεδεμένη με ενδοσκοπικό πύργο, ο ΩΡΛ Χειρουργός μπαίνει, χωρίς εξωτερικές τομές, μέσα από τα ρουθούνια σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της ρινός και των παραρρινίων (ιγμόρεια, μέσοι ρινικοί πόροι, ρινοφάρυγγας, πρόσθιες και οπίσθιες κυψέλες ηθμοειδών, σφηνοειδείς και μετωπιαίοι κόλποι), όπου η πρόσβαση χωρίς ενδοσκόπιο είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα, εκτός από το χειρουργικό καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής, για λήψη βιοψιών, δηλαδή ιστοτεμαχίων πολυπόδων ή άλλων ιστών που αφαιρούνται και αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Η ενδοσκοπικη επέμβαση συνήθως αποσκοπεί στη διάνοιξη του υπάρχοντος φυσιολογικού στομίου επικοινωνίας του μέσου ρινικου πόρου με το ιγμόρειο (μέση ρινοαντροστομία), όταν αυτό έχει μπλοκάρει από φλεγμονώδεις ή αλλεργικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα λόγω του κακού αερισμού να αναπτυχθεί παθολογία μέσα στο ιγμόρειο. Η ενδοσκοπική επέμβαση προσφέρει με αυτό τον τρόπο και προληπτική θεραπεία στον ασθενή, αφού πετυχαίνοντας τη  διάνοιξη επικοικωνίας και τον αερισμό του ιγορείου, προλαμβάνει και αποτρέπει μελλοντικές φλεγμονές και παθολογίες μέσα στα ιγμόρεια. Ο απαραίτητος έλεγχος πριν την επέμβαση περλαμβάνει  την ενδοσκόπηση της μύτης, η οποία γίνεται εύκολα και εντελώς ανώδυνα στο ιατρείο και την αξονική τομογραφία- CT των παραρρινίων (σπλαγχνικού κρανίου)
 

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της Ενδοσκοπικής Mικροχειρουργικής;

 

  • Ρινικοί Πολύποδες-πολύποδες ιγμορείων-χοανοπολύποδες ρινοφάρυγγα
  • Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες παραρρρινοκολπίτιδες – ιγμορίτιδες
  • Παχυβλεννογονίτιδα παραρρινίων
  • Νεοπλάσματα (όγκοι) ρινός — ρινοφάρυγγα-παραρρίνιων κόλπων προσώπου
  • Βλεννογονοκήλες μετωπιαίων κόλπων ή ιγμορείων

 

Ποια τα βασικά πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Μικροχειρουργικής;
 

Η ενδοσκοπική μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους γιατί:
  • Ο ασθενής δεν πονάει σχεδόν καθόλου μετά την επέμβαση
  • Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή- συνήθως ούτε ένα 24ωρο
  • Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, ράμματα, μελανιές, οιδήματα ή ουλές
  • Οι επεμβάσεις γίνονται στοχευμένα με πολύ μεγαλύτερη χειρουργική  ακρίβεια με συνέπεια να προφυλάσσονται καλύτερα οι υγιείς ιστοί που δεν έχουν παθολογία
  • Προσφέρει μικρότερη περίοδο ανάρρωσης λόγω μικρότερης έκτασης  και  διάρκειας της επέμβασης
  • Τέλος, η απουσία από την εργασία ή το σχολείο μειώνεται στο ελάχιστο 

 

Μετεγχειρητική περιποίηση

 

Η βασική μετεγχειρητική περιποίηση γίνεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή και αφορά ρινικές πλύσεις με υπέρτονα διαλύματα και μαλακτικές αλοιφές. Σε περίπτωση αφαίρεσης πολυπόδων  η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και κορτιζονούχα ρινικά σπρέυ για έλεγχο πιθανής υποτροπής της νόσου.

Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν  μετεγχειρητική παρακολούθηση και από το γιατρό, ώστε η επούλωση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και η λειτουργία της μύτης να αποκατασταθεί στο φυσιολογικό το ταχύτερο δυνατόν. Για το σκοπό αυτό, ο γιατρός καθαρίζει επιμελώς την περιοχή που χειρουργήθηκε. Συνήθως ο ασθενής επισκέπτεται 2  με 3 φορές τον χειρουργό του, μέσα στο πρώτο διάστημα (20-30 μέρες) μετά την επέμβαση.

 

Αποτελεσματικότητα F.E.S.S

 

Στις χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες όπως είναι οι ιγμορίτιδες, οι μετωπιαίες κολπίτιδες, οι ηθμοειδίτιδες ή οι σφηνοειδίτιδες, η υποχώρηση των συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, βάρος στο πρόσωπο, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή, ρινικές εκκρίσεις) παρατηρείται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% μέσα σε  ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Ο πονοκέφαλος καμιά φορά δεν υποχωρεί και αυτό πιθανολογείται ότι συμβαίνει διότι μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε νόσο των παραρρινίων αλλά και σε ημικρανίες ή και νευραλγίες.

Οι πολύποδες της μύτης  είναι πιθανόν μέσα σε λίγα χρόνια να υποτροπιάσουν, ειδικά όταν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα. Σε πολύ μικρότερο ποσοστό μπορεί να υποτροπιάζουν εάν υπάρχει ένας μόνο πολύποδας και πιο συχνά σε μαζική πολυποδίαση (δηλαδή σε άφθονους μικρούς πολύποδες που καταλαμβάνουν όλη την κοιλότητα της μύτης). Πάντως, έχει αποδειχτεί ότι, η ριζική και ακριβής αφαίρεση των πολυπόδων, ο καλός αερισμός των περιοχών που γεννούν τους πολύποδες σε συνδυασμό με τη συστηματική λήψη τοπικού κορτιζονούχου spray, τη μετεγχειρητική παρακολούθηση και τον έγκαιρο καθαρισμό των  μικρών πολυπόδων που τείνουν να επανεμφανιστούν  όχι μόνο παρατείνουν κατά πολύ το χρόνο πιθανής επανεμφάνισης τους, αλλά  αφήνουν χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα τον άρρωστο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Πολύ σημαντικός παράγοντας στην αποφυγή υποτροπών  των ρινικών πολυπόδων είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και κυρίως με τη σύγχρονη θεραπεία αυτής με απευαισθητοποίηση του αλλεργιογόνου-ανοσοθεραπεία.

 

Ποιες οι τελευταίες εξέλιξεις της Ενδοσκοπικής Μικροχειρουργικής;

 

Ορισμένες ανατομικές περιοχές των παραρρινίων κόλπων του προσώπου βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη θέση καθώς γειτνιάζουν με ευαίσθητα και ευπαθή ανατομικά όργανα, όπως ο οφθαλμός ή ο εγκέφαλος. Έτσι, οι ηθμοειδείς κυψέλες συνορεύουν ανατομικά με τα μάτια, για την ακρίβεια βρίσκονται ανάμεσα τους και τις χωρίζει από αυτά ένα λεπτό οστέινο πέταλο. Επίσης, ο μετωπιαίος παραρρίνιος κόλπος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, όπως και οι σφηνοειδείς κόλποι με τις καρωτίδες αρτηρίες.

Ακόμα και έμπειροι ενδοσκοπικοί χειρουργοί μπορεί να παρασυρθούν και να οδηγηθούν μέσα στον εγκέφαλο ή στον οφθαλμικό κόγχο, ξεφεύγοντας απο τις τόσο μικρές και κλειστές κοιλότητες των παραρρινίων.

Τα τελευταία χρόνια για να προληφθεί αυτός ο κίνδυνος υπάρχει δυνατότητα χρήσης συστήματος πλοήγησης-Νavigator, κατα τη διάρκεια της ενδοσκοπικής επέμβασης.

Το σύστημα πλοήγησης δείχνει με μεγάλη ακρίβεια πόσο κοντά είμαστε στο μάτι ή στον εγκέφαλο και αποφεύγεται έτσι αυτή η σοβαρή επιπλοκή των επεμβάσεων στους παραρρινίους κόλπους.

Έτσι, η χρήση του Navigator παρέχει πολύ μεγάλη ασφάλεια στη μικροχειρουργική των κόλπων του προσώπου και αiρει πολλές από τις επιφυλάξεις που θα υπήρχαν παλαιότερα.


 



Συνήθεις Διαγνώσεις